Fråga

Jag ska snart få en äldre PC med en Pentium 2 eller 3 processor, 32 eller 64 MB internminne och en hårddisk på åtta gigabyte (är lite osäker på datorns exakta specifikation). Jag undrar om du har någon rekommendation på en Linuxdistribution till en sådan maskin. Tack på förhand.

Svar

Det går alldeles utmärkt att köra Linux på en sådan dator, även om man kanske inte ska försöka använda de senaste grafiska finesserna. Den skulle kunna fungera som surfdator, skrivbordsdator eller varför inte som MP3-spelare? Den klarar även av att en del videofiler, men det kan bli på gränsen beroende på vad för processor det sitter i maskinen.

Lämpliga distributioner kan vara Xubuntu, DSL eller kanske DeLi Linux. Den sistnämnda är lite besvärlig att installera, å andra sidan fungerar den utmärkt även på gamla 486or.

www.xubuntu.org

www.damnsmalllinux.org

www.delilinux.org


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin

Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här