Asus TUF M4 Air
5 / 6 Betyg
549 krPris
För
Extremt lätt mus, tilltalande design, antibakteriellt skydd, IPX6-tålig, Armoury Crate är en mycket bra mjukvara, behändig kabellösning, passar både gaming och kontorsarbete.
Emot
Inte säkert att nätdesignen passar alla, kan kännas lite plastig om man inte är van vid lätta möss.
Rekommenderas till
Vill du ha en lätt mus som presterar mycket bra både inom gaming och övrigt arbete så är detta en prisvärd modell värd att titta närmare på.

Vi lägger vantarna på en IPX6-skyddad ultralätt mus med högupplöst sensor. Asus TUF M4 Air är riktigt bra och funkar till både gaming och arbete.

Asus TUF-sortiment försätter att växa och med M4 Air lanseras företagets första ultra-lätta gamingmus, en enhet som bara väger 47 gram. Musen är kabelansluten och även dess kabel har specialtillverkats för att minimera vikt samtidigt som den är både mjuk och följsam utan att det blir knutar eller trassel under intensiva gamingsessioner eller när musen är nedslängd i väskan.

Tålig nätkonstruktion

Det sista är en egenskap som är lätt att missa, för när vi ser musen har den en nätbaserad design som omfattar stora hål, allt för att hålla vikten nere. Detta gjorde att vi från start kände en viss rädsla att musen skulle gå sönder om den hanterades för oförsiktigt.

Men Asus utvecklingsteam har verkligen lyckats med att hitta den perfekta balansen mellan låg vikt och bibehållen stabilitet då M4 Air i det närmaste är lika tålig som en normal gamingmus och även efter ett par veckors mobil användning där musen legat just nedkastad i en ryggsäck med andra hårda saker så finns inte ett märke på enheten.

Nästa orosmoment sett till den öppna nätkonstruktionen, där vi direkt kan se in till musens kretskort, är så klart kopplat till eventuella vätskerelaterade olyckor. För som de flesta som lirar vet är det inte en fråga om, om, utan om när vi lyckas spilla ut vilken dricka vi än har stående bredvid oss. För att lösa detta problem har Asus valt att använda en PCBA-konstruktion där kretskortet sedan har behandlats med en skyddade hinna som är IPX6-klassificerad. Värt att notera är att Asus, om olyckan skulle vara framme, rekommenderar att musen tas ur datorn och får torka i ett dygn.

Asus TUF M4 Air
En stor anledning till musens låga vikt är dess nätkonstruktion som ger oss en delvis öppen mus.

I en värld där allt mer fokus ligger på renlighet och dödande av eventuella smittsamma bakterier har Asus dessutom lagt ett yttre Ag+-skydd på musens ytskikt. Detta är en speciell silverbehandling som ligger över musen och ska minimera tillväxten och spridning av bakterier.

Hög precision

Vänder vi på musen ser vi två stora främre och en bakre PTFE-fötter som ger musen bästa tänkbara glid på de flesta ytor. I mitten finns den optiska PAW3335-sensorn som har en högsta upplösning på 16 000 DPI. Vi kan dessutom via DPI-knappen på musens ovansida snabbt växla mellan fyra olika känslighetslägen. M4 Air har en maximal acceleration på 40G och en hastighet på 400 IPS.

LÄS OCKSÅ
Fråga till experten: Vandrande mus

Går vi över till ovansidan finns här totalt sex knappar där vi förutom de traditionella huvudknapparna även får två sidoknappar, en knapp integrerad i rullhjulet samt tidigare nämnda DPI-switch. Höger- och vänsterknappen är försedda med taktila brytare för snabbaste och mest precisa nedtryckning och klassiska musklickande ljud. För att göra allt än lite bättre går knapparna att programmera efter önskemål via Asus mjukvara Armoury Crate. Då musen även har lokal lagring för tre olika profiler tar vi alltid med oss våra inställningar när vi växlar dator.

Asus TUF M4 Air – profilbild
Totalt sett har musen sex programmerbara knappar varav en är en toppmonterad DPI-väljare

När vi kommer till spelkänslan är detta en ganska rak mus vilket gör att den passar oavsett om du är höger- eller vänsterhänt, om vi inte ser till de sidoplacerade knapparna, men som på grund av detta lite tappar den ergonomiska känslan av en mer svängd mus. Huruvida detta är på gott eller ont beror så klart på vad du är van vid. Musen ger oavsett en perfekt respons och tack vare sin låga vikt kan vi snabbt flytta och lyfta den med minimal ansträngning vilket kan vara avgörande under långa gamingsessioner.

Ett extra plus är att musen även passar lika bra som en renodlad spelmus som en kombolösning för dig som använder samma rigg till både spel och arbete.

Asus TUF M4 Air
5 / 6 Betyg
549 krPris
För
Extremt lätt mus, tilltalande design, antibakteriellt skydd, IPX6-tålig, Armoury Crate är en mycket bra mjukvara, behändig kabellösning, passar både gaming och kontorsarbete.
Emot
Inte säkert att nätdesignen passar alla, kan kännas lite plastig om man inte är van vid lätta möss.
Rekommenderas till
Vill du ha en lätt mus som presterar mycket bra både inom gaming och övrigt arbete så är detta en prisvärd modell värd att titta närmare på.

SPECIFIKATIONER Asus TUF M4 Air:

  • Tillverkare: Asus, www.asus.com
  • Cirkapris: 549 kr inkl. moms, 439 kr exkl. moms
  • Anslutning: USB 2
  • Vikt: 47 gram
  • Mått: 126 x 63,5 x39,6 mm
  • Sensor: PAW3335
  • Högsta upplösning: 16 000 dpi
  • Max acceleration: 40G
  • Antal knappar:6 st
  • Kabeltyp: TUF Gaming Paracord
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här