DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar

Epson Ecotank ET-8550 är en A3-skrivare laddad med sex bläckbehållare med lika många färger. Den kostar ganska mycket, men bläcket är billigt.

Epson Ecotank ET-8550
5 / 6 Betyg
7 990 krPris
För
Riktigt bra och levande bilder, enkel men kompetent skanner, enkel hantering, bra applikation, gott om anslutningar, bra totalkostnad, vi älskar panoramamöjligheten, smidigt format, tyst.
Emot
Lite begränsat pappersmagasin, aningen hög initial kostnad.
Rekommenderas till
Skriver du regelbundet ut fotografier och då även gärna i större format eller vill printa högupplösta panoramabilder är detta en av de bästa och mest allsidiga fotoskrivare vi testat.

Under det senaste knappa decenniet har vi testat ett stort antal av Epsons så kallade Ecotank-modeller vilka enkelt utryckt är bläckstråleskrivare där en fast bläcktank ersätter de traditionella patronerna. En lösning som över tid blir både mer ekonomisk och är bättre för miljön. Men trots dessa åtskilliga tester är det första gången vi stiftar bekantskap med en riktig fotoskrivare som baseras på konceptet. För med ET-8550 får vi sex tankar vilket inkluderar en fotosvart och en ny ”fotogrå” bläckton.

Panoramautskrift

Då ET-8550 är en A3+-baserad fotoskrivare var vår initiala tanke att det skulle vara en enorm pjäs. Detta då vi testat andra riktigt stora, A3+-enheter och senast även Epsons kontorsmaskin ET-5800 vilket är en rätt massiv modell. Men denna enhet är betydligt mer slimmad än vi trott och mäter bara 523‎ x 379 x 169 millimeter med en vikt på 11,1 kilo. Detta gör att vi kan ha skrivaren stående framme på skrivbordet utan att det ser direkt anmärkningsvärt ut.

Epson Ecotank ET-8550 – mått
Trots att Ecotank ET-8550 är en så kallad A3+-modell tar den inte speciellt mycket plats.

En av anledningarna till att Epson kunna hålla nere formatet är det lite mer begränsade främre pappersmagasinet som inte matchar de mer kontorsorienterade modellerna. Men detta är inte heller syftet och enheten kan trots allt hantera de flesta pappersformat från olika typer av brevformat upp till A3-papper där vi även kan få dubbelsidig utskrift på A4-papper.

Epson Ecotank ET-8550 – pappersmagasin
Tack vare ett slimmat format är enhetens pappersmagasin aningen begränsat.

Till detta stöer skrivaren även direktutskrift på CD eller DVD och vi kan via den bakre matningen printa både tjockare papper på upp till 1,3 millimeter samt aktivera A3+-formatet och på detta sätt skriva ut upp till två meter långa bilder, vilket är perfekt till panoramabilder tagna med mobilen eller varför inte en drönare från lite högre höjd.

Epson Ecotank ET-8550 – panorama
Tack vare den bakre matningen kan vi skriva ut upp till två meter långa panoramabilder.

Som oftast med Epsons skrivare kommer Ecotank ET-8550 med flera anslutningar vilket gör det möjligt för oss att skriva ut från såväl datorer och plattor som mobiler eller andra mobila enheter både lokalt och från distans. I skrivarens front finns dessutom både en SD-kortplats och en USB-A-port för direkt utskrift utan inblandning av dator. För den lokala anslutningen svarar både en ethernet-anslutning och Wi-Fi samt Wi-Fi-direkt-koppling.

Tydlig display

När det kommer till direktutskrifter via externa media används enhetens mycket lättanvända LCD som är placerad uppe till höger. Detta är en 10,9 centimeters färgpekskärm som både har en riktigt bra färgåtergivning och är snabb samt precis när vi förflyttar oss i ett pedagogiskt uppbyggt menysystem.

Epson Ecotank ET-8550 – menysystem
Det är enkelt att navigera via den tryckkänsliga lilla skärmen.

Vi kan även använda denna display för att göra inställningar som att ansluta till ett nätverk, hantera pappersformat och papperstyp, eller kopiera och skanna papper i antingen svartvitt eller färg. För på toppen av skrivaren finns just en CIS-skanner som jobbar med en högsta upplösning på 1200 x 4800 DPI vilket även denna harmoniserar med skrivaredelen på ett föredömligt vis vilket framför allt märks när vi testar att förstora upp ett vanligt 10 x 15-foto till A3-format, där den utskrivna bilden blir riktigt bra och färgmatchningen är så bra den kan bli i denna skrivarklass.

Epson smart panel – mobilapp
Epson har tagit fram en lättanvänd app som gör att vi kan hantera det mesta av skrivarens funktioner direkt från en mobil eller platta.

Mobilapplikationen Epson smart panel är också riktigt lättanvänd. Denna installeras på mobil eller platta och ger oss möjlighet att via ett lättanvänt grafiskt gränssnitt hantera mer eller mindre alla delar som vi kan göra från skrivarens skärm, men som framför allt underlättar när vi snabbt vill redigera och skriva ut en av de bilder som kanske tagits med mobilen under dagen.

Under LCD skärmen, längst ner till höger på skrivaren, så finner vi enhetens bläcktankar. Precis som med övriga ET enheter så har dessa ett smidigt lock som både skyddar mot att bläcket torkar samtidigt som det ser till att hålla bläcket på plats vid eventuella transporter. Påfyllningen är enkel och görs genom att vi tömmer de medföljande flaskorna, en för varje färg, i för den avsedd port.

Epson Ecotank ET8550 – bläcktankar
Skrivaren har sex färgtankar och tillräckligt med bläck för att klara upp till två års utskrifter.

Ecotank ET-8550 levererar levande utskrifter

Skrivaren kommer med dubbla uppsättningar av färg och vid en jämn utskrift av 10×15-fotografier ska varje uppsättning kunna klara cirka 2 300 bilder. Nu blir det sällan exakt då många tenderar att fokusera på mer av en typ av bilder som till exempel porträtt eller naturbilder vilket ger en ökad förbrukning av vissa färger.

Ser vi till hastigheten så styrs denna som alltid av en kombination av utskriftskvalitet och typen av papper som används vid urskriften. Vid utskrifter av text toppar skrivaren på runt 32 sidor i minuten. Men om vi går ner till ovan nämnda 10×15 med fotopapper så sjunker detta till dryga två ark per minut. Och väljer vi slutligen maximal upplösning 5 760 x 1440 pixel på ett mer exklusivt A4-ark blir tiden nästan tre minuter för en sida.

Epson Ecotank ET-8550 – dvd-utskrift
ET-8550 ger oss utskrifter av mycket hög kvalitet, även när vi skriver ut på exempelvis DVD-skivor.

Men som man brukar säga, den som väntar på något gott… för så är verkligen fallet med dessa utskrifter som, med rätt papper, ger levande utskrifter med perfekta färgskiftningar och ett djup i svärtan som är riktigt, riktigt bra. Bland några av de bästa bilderna vi tog var nattbilder på fullmåne vid vatten där vi lät slutaren vara öppen så länge att även färgen från omgivande träd och buskar hann fångas upp, samtidigt som vi fick ett magiskt spel av månreflexer i vattnet.

LÄS OCKSÅ
Vi utser den bästa multiskrivaren 2021

Den enda nackdelen vi kan hitta på enheten, förutom det lite begränsade pappersmagasinet, är den initiala kostanden på knappa 8 000 kronor som kan vara avskräckande. Men betänker vi att detta inkluderar cirka två års bläckförbrukning och vi planerar att skriva ut lite större mängder fotografier i alla tänkbara storlekar är det ändå ett okej pris.

Epson Ecotank ET-8550
5 / 6 Betyg
7 990 krPris
För
Riktigt bra och levande bilder, enkel men kompetent skanner, enkel hantering, bra applikation, gott om anslutningar, bra totalkostnad, vi älskar panoramamöjligheten, smidigt format, tyst.
Emot
Lite begränsat pappersmagasin, aningen hög initial kostnad.
Rekommenderas till
Skriver du regelbundet ut fotografier och då även gärna i större format eller vill printa högupplösta panoramabilder är detta en av de bästa och mest allsidiga fotoskrivare vi testat.

SPECIFIKATIONER Epson Ecotank ET-8550:

 • Tillverkare: Epson, www.epson.se
 • Cirkapris:  7 990 kr inkl. moms, 6 392 kr exkl. moms
 • Anslutning: USB, SD, Ethernet, Wi-Fi
 • Färger: Black, Photo Black, Cyan, Yellow, Magenta, Grey
 • Utskriftsupplösning: 5 760 x 1 440 DPI
 • Multifunktion: Utskrift, skanner, kopiator
 • Utskriftshastighet ISO/IEC 24734: 16 /12 sidor per minut svart / färg
 • Skanningsupplösning 1200 x 4800 DPI
 • Antal pappersfack: 3 st
 • Mått: 523‎ x 379 x 169 mm
 • Vikt: 11,1 kg
 • LCD: 10,9 cm diagonal pekskärm
 • Energiförbrukning: 17 watt under drift

 

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

1 KOMMENTAR

 1. TACK PATRIK, för en mycket gedigen och läsvärd rapport om Epson Ecotank ET-8550.
  Det är så här som tester ska presenteras.
  Keep up your Good Work!

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här