Fråga

Hej och tack för en bra tidning. Då jag uppgraderade från Ubuntu 8.04 LTS till 8.10 så tappade jag diskettstationen. Jag har provat att montera den, men då säger den att ”kan inte hitta floppy i /etc/fstab eller /etc/mtab”. Jag kollade under uppgraderingen och fann att diskettstationen var kvar ända till att det var dags att starta om datorn för att fullborda hela uppgraderingan.

Hur ska jag göra för att få tillbaka min diskettstation?

Linuxdistribution: Ubuntu 8.10

Svar

Alla nya versioner av operativsystem innehåller buggar, och även om Ubuntu är ett mycket bra operativsystem så förekommer det givetvis buggar även i detta system. För att spåra och fixa buggar används sidan Launchpad där olika buggar och möjliga lösningar beskrivs, ett exempel på en sådan är en bugg som rör diskettstationer och Ubuntu 8.10.

Problemet är att kärnmodulen för diskettstationen inte laddas automatiskt, något som temporärt kan lösas med följande kommando:

sudo modprobe floppy

Detta kommando laddar den modul som krävs av diskettstationen, men problemet kommer att återkomma efter nästa omstart. En lösning på detta är att lägga till modulnamnet i filen /etc/modules:

# /etc/modules: kernel modules to load at boot time.
#
# This file contains the names of kernel modules that should be loaded
# at boot time, one per line. Lines beginning with ”#” are ignored.

loop
lp
fuse

floppy

Mer information om denna bugg finns på Launchpad

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här