Norska Opera släpper en betaversion av sin webbläsare och lanserar Tab stacking. En funktion som ska göra hanteringen av öppna flikar enklare än tidigare.

Glöm det här med att öppna flikar intill varandra. Nu ska du stapla dem på varandra, baserat på teman eller webbplatser. Den nya funktionen ska göra gränssnittet renare och göra det enklare att surfa på webben, hoppas utvecklarna.

– Eftersom så många av oss brottas med tiotals eller till och med hundratals öppna tabbar behövde vi ett sätt förenkla hanteringen, säger Operas Jan Standal.

Han jämför den nya funktionen med att organisera papper i olika högar och beskriver Tab stacking som ett intuitivt sätt att hantera öppna webbplatser.

För att använda den nya grupperingsfunktionen drar man helt enkelt en flik ovanpå en annan. Vill man se vad den aktuella ”tab-högen” innehåller räcker det att avvakta någon sekund med muspekaren ovanför tabbarna, så visas en förhandsgranskning. Och om användaren klickar på en pil-ikon fylls menyraden med de aktuella tabbarna.

Du som inte kan, vill eller orkar testa den nya betaversionen på egen hand kan se hur det fungerar i Operas egen demofilm.

Nya Opera-betan innehåller även ett läge som ska göra det enklare för utvecklare att göra tilläggsprogram till webbläsaren. Programmerare kan använda ett så kallat ”develop mode” för att köra, testa och paketera sina tillägg.

Ett smidigare sätt att visa aktuell säkerhetsstatus för respektive webbplats och ökade möjligheter att ladda plug-in-program manuellt är ytterligare ett par nyheter. Den sistnämnda funktionen kan ge prestandaförbättringar på upp till 30 procent, enligt Opera. Företaget säger sig även ha förbättrat Linuxversionen av sin webbläsare. I Linuxmiljö är version 11 upp till 20 procent snabbare än version 10.63.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här