Qualcomm uppdaterar Snapdragonfamiljen med APQ8064. En mobil processor med fyra kärnor och en klockfrekvens på 2,5 gigahertz.

Företagets nya arkitektur går under kodnamnet Krait och baseras på 28-nanometersteknik. Toppmodellen i den nya familjen, APQ8064, har alltså fyra kärnor. Enligt Qualcomm ökar den prestandan med 150 procent, samtidigt som den sänker energiförbrukningen med 65 procent, jämfört med tidigare ARM-baserade modeller. Klockfrekvensen i respektive kärna går att variera oberoende av varandra. Det gäller även för MSM8960, Qualcomms nya processor med två kärnor. Företaget släpper även en enkärnig modell vid namn MSM8930.

Arkitekturen innehåller även grafikprocessorer i Adrenofamiljen. Bland annat Adreno 320 som har fyra kärnor och ska leverera upp till 15 gånger så mycket prestanda som den första modellen i familjen, eller vara lika kraftfull som dagens spelkonsoler.

Tillverkare som använder de nya kretsarna kan välja bland alternativ som wifi, GPS, Bluetooth, FM-radio, 3D in- och uppspelning och den nya NFC-tekniken som används för kommunikation mellan enheter av olika slag. Samsung har tidigare gjort försök i Stockholm tillsammans med ett hotell, där NFC-telefoner fungerat som dörrnycklar. Googles nya Android-telefon Nexus S, som tillverkas av Samsung, har också stöd för tekniken.

– NFC är på stark frammarsch och kommer förenkla vardagen för de flesta. Samsung har gjort flera projekt inom NFC, men Nexus S blir vår första mobil som har funktionaliteten förinstallerad, sa Johan Larsson, nordisk produktchef för Samsungs mobiler, vid lanseringen av Googlemobilen.

De första testenheterna av den dubbelkärniga MSM8960-processorn släpps under det andra kvartalet i år. De övriga två Snapdragonmodellerna kommer först i början av 2012.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här