Fråga

Jag har ett problem – eller två. Två av mina hårddiskar fungerar inte. Något har gått snett när jag raderat dessa. De syns inte i Windows eller någon annanstans. Dock när jag pluggar in dem via USB säger datorn att ”ny hårdvara har installerats och är klar.” Jag kör Windows XP.

Jag kanske också ska nämna att de inte är trasiga rent fysiskt eller så. De är i utmärkt skick förutom att jag inte kan göra något med dem. Kanske några sektorer är dåliga?

Finns det något program som kan undersöka och återställa dem i skrivbart skick? Man får aldrig nog med hårddiskar. Det finns inget av värde på dem så om det inte går så skickas de i soporna.

Robert Bender

 

Svar

Jag tror inte heller att det är något fel på dina diskar. Problemet verkar vara att Windows inte visar dem, vilket exempelvis kan bero på att de har en fast enhetsbokstav och denna redan är upptagen.

Börja alltså först med att öppna Diskhantering genom att högerklicka på ”Den här datorn” och välja Hantera. En bit ned i vänstra panelen hittar du sedan Diskhantering. Förhoppningsvis ser du alla dina hårddiskar där, även de externa, fast de senare utan enhetsbokstav. I så fall är det så enkelt som att högerklicka på dem och välja att ge dem nya enhetsbeteckningar.


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

1 KOMMENTAR

  1. Har samma problem när ja kopplar in en 5TB och en 6TB till datorn med win xp som inte syns i diskhanteraren har en mindre likadan hd inkopplad och den funkar perfekt,båda diskarna är nya och funkar perfekt på en lapp top med win 10 där jag döpte om enhetsbeteckningen på 6 tb så en inte skulle krock med den mindre likadana på xp,kan dom vara för stora för xp eller för nya och annorlunda formaterade har du någon idé om vad som kan fela.
    Jag får ännu mera gråa hår på kuppen =))
    Bra skrivna artiklar keep up the good work.
    Mvh/Peter

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här