Fråga

Hej! Jag har precis köpt en ny bärbar med Windows 7 (64 bit) installerat. Jag tänkte själv installera en Linuxdistribution på en annan partition bredvid Windows.

Hårddisken var förpartitionerad och det verkade enkelt att utnyttja en av dessa partitioner för Linux.  Men Windows använder tre primära partitioner varav en är på runt tio gigabyte (antagligen för backup) och en är på 100 megabyte (boot och för Bitlocker-funktionen eller något).

Problemet är att jag vill installera Linux med en swap-partition, men detta går inte eftersom jag inte kan skapa mer än fyra primära partitioner. Vad ska jag göra för att få ett bra fungerande Linux bredvid ett väl fungerande Windows 7?

Daniel Lindmark

 

Svar

Mitt standardsvar är att köra Linux i virtuell miljö med hjälp av Virtual Box eller Microsoft Virtual PC. Du slipper krångla med partitioner och har dessutom fördelen att ha båda systemen åtkomliga samtidigt. En ny dator har inga som helst problem att klara det. Alternativet är att göra tvärtom – radera Windows, installera Linux och sedan installera Windows i Virtual Box.

Men annars är det så att en standardinstallation av Windows 7 bara upptar två partitioner. Det brukar vara en på ungefär 100 megabyte för start och reparation och sedan resten av disken för systemet. Om din dator har en tredje är det något som tillverkaren har stoppat in, förmodligen någon återställningsfunktion. Ibland finns det då något förinstallerat program som kan användas för att bränna detta innehåll till skivor i stället.

Annars kan du ju själv försöka avgöra vad innehållet på partitionen är och om du behöver det eller kan kopiera det någon annan stans. En annan möjlighet är att strunta i Linux växlingspartition. Den är inte nödvändig, det går bra att lösa växlingen på annat vis, särskilt med mycket minne i datorn.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här