Fråga

Jag har försökt att bränna återställningsskivor till min bärbara, så att jag ska kunna återställa den så som den var när jag köpte den. Jag har använt mig av det inbyggda programmet ”ASUS AI Recovery Burner”.

Programmet bränner skivan och förloppet går klart, men när den verifierar skivan på slutet får jag upp ett felmeddelande och skivan gick inte att slutföra, så jag har inte lyckats bränna någon återställningsskiva.

Jag har provat att googla mig runt till ett svar men inte lyckats. Har dock sett att vissa andra även haft problem med denna programvara.

Så jag undrar om det skulle vara möjligt att kopiera denna dolda partion till ISO-filer via något annat program och sedan bränna de ISO-filerna i sin tur till DVD skivor via det vanliga bränningsprogrammet som fungerar utan problem!

Jag har en ASUS A52J series med Windows 7 Home x64.

Rasmus Sjöberg 

 

Svar 

Du har helt rätt i att det finns fler på nätet som är missnöjda med Asus program och anser att det inte fungerar. Fel vid bränning kan dock bero på många saker, som problem med brännaren eller inkompatibla skivor. Har du provat med skivor av olika fabrikat?

Å andra sidan är skivorna mest till som säkerhetskopior, för den händelse att du skulle få ett rejält fel på hårddisken. Om du bara vill återställa datorn behöver du inte skivorna. Tryck på F9 när dator startar, så ska datorn automatiskt gå till återställningspartitionen och starta den.

Men om du fortfarande vill skapa en avbild av den dolda partitionen borde det gå på flera sätt. Enklast är nog att använda någon kloningsmjukvara, till exempel att starta datorn med en Clonezilla Live-skiva. Clonezilla hittar du här: http://clonezilla.org.


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här