Fråga

Hej! Ibland när datorn stått i ”Strömsparläge” och startas igen går inte skärmen igång, den får ingen signal. Jag använder HDMI-kabel. Jag blir då tvungen att stänga av datorn genom att hålla in startknappen och när datorn åter startas kommer förstås ett meddelande om att datorn stängts av på ett felaktigt sätt.

Vad kan detta bero på? Är det någon drivrutin som saknas? Finns det något kortkommando för att starta om datorn i Windows 7 i stället för att hålla avstängningsknappen intryckt?

Micke

 

Svar

Lite sökning på internet visar att det här verkar vara ett ganska vanlig fenomen, men att det inte finns någon entydig orsak eller lösning. Det är dock troligt att det är den handskakningsprocess som används för kopieringsskyddet HDCP som ställer till det.

Bland annat är timingen kritisk, vilket innebär att det kan löna sig att prova med en annan HDMI-kabel, helst också av en annan längd. Har du förresten försökt med att bara dra ur kabeln och sätta tillbaka den igen? En annan sak att alltid prova vid problem med grafik och bild är nya drivrutiner till grafikkortet. Ladda ned och installera de alla senaste du kan hitta till ditt kort.

Men visst kan du starta om datorn utan att tvångsstoppa den. Tänk på att det bara är bilden som inte syns, allt annat fungerar som vanligt. Alltså är det bara att genomgå omstartsprocessen i blindo.  

Windowsknappen > högerpil > Enter stänger av datorn. Windowsknappen > högerpil > högerpil > uppil > Enter startar om den. Gör det medan skärmen fungerar och skriv upp de manövrer du behöver göra.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här