Fråga

På min ena bärbara dator försvann möjligheten att skriva @ av någon anledning för några månader sedan. Det går att skriva siffran 2 och alla andra tecken med Alt Gr fungerar utom @. Nu går det ju att kopiera in @ från en annan adress, men jag funderar på vad som hänt. Det är en engelsk version av Windows XP SP3 med de senaste uppdateringarna.

Jan-Erik

 

Svar 

Det som låter mest troligt, eftersom du har ett engelskt Windows, är att du inte använder en svensk tangentbordsuppsättning. Kan du skriva Å, Ä och Ö på vanligt vis? Det är nog inte ens hälften av alla tangentbordsuppsättningar där @ skrivs som Alt Gr + 2. Mycket vanligt är Skift + 2, vilket gäller till exempel för ett amerikanskt tangentbord. Britterna, däremot, använder Skift + apostrof (som på ett sådant tangentbord sitter på den position vi använder för Ä). Ännu mer udda är Ungern, som utnyttjar Alt Gr + V, och Tyskland, Österrike och Island, där tangenterna Alt Gr + Q.

Inom parentes kan nämnas att det finska tangentbordet är betydligt mer mångsidigt än det svenska och egentligen passar bättre för oss att använda än vårt eget. Det ger nämligen möjlighet att skriva en massa extra tecken med hjälp av Alt Gr, bland annat våra norska och danska grannars Æ och Ø. Används det som vanligt märks ingen skillnad. I valet för inmatningsspråk kallas det ”Finsk med samiska språk”.

I ett engelskt Windows XP byter du till svensk tangentbordsuppsättning genom att välja ”Regional and Language Options” i Control Panel. Byt till fliken Languages och klicka på knappen Details. Välj Swedish under ”Default input language”. Finns det inte med där måste du först installera det med hjälp av knappen Add.

 

Föregående artikelBehövs brandväggen?
Nästa artikelAsus Eee Pad Slider lanserad
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

4 KOMMENTARER

  1. Jag har provat alla vägar, men kan fortfarande inte använda alt gr knappen. Det går inte att skriva något tecken alls från siffrorna på den högra nedre sidan. Har ändrat tangentbordet till svenska och engelska, men det har inte hjälpt. Kan inte skriva snabel-a på nåt vis. Kan heller inte kopiera det till en epostadress. Förstår heller inte så mycket av datorer att jag kan ominstallera. Finns det nån hjälp att få vore jag så tacksam!
    Monika

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här