Fråga

 

Jag har ett USB-minne (Kingston DataTraveler G3 4GB) som jag har bilder på som jag kör i en fotoram. Jag skulle fylla på med fler bilder och det gick bra, men när jag sedan skulle sätta in USB-minnet i fotoramen igen hittade inte fotoramen minnet.

Jag satte in det i datorn igen och då kom meddelandet: ”Disken är inte formaterad – Vill du formatera den nu?”

Jag har inte formaterat minnet än. Är det kört att få tillbaka bilderna?

Kenth Carlsson

 

Svar

 

Jag hoppas att du inte använder ett minne i en fotoram som lagring för dina bilder, utan att de finns även någon annan stans – förhoppningsvis till och med på flera ställen.

Min egen erfarenhet är att det kan bli fel på USB-minnen och att det då är mycket svårt att rädda innehållet. Det är inte särskilt troligt att ens ett försök till formatering fungerar och gör minnet användbart igen.

Den möjlighet som finns är att använda ett filåterställningsprogram för att söka efter dina bilder. Du kan till exempel prova gratisprogrammet Recuva, http://www.datormagazin.se/artiklar/programtips/20130304/recuva-portable. Problemet är dock att sådana program behöver få tillgång till den enhet som ska räddas och det går ju inte i ditt fall. Då kan en möjlig utväg vara att formatera först, om det går, och sedan försöka rädda filerna.

Risken är dock att det bara är att kasta din USB-pinne och köpa en ny – de är billiga.

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här