Fråga

 

Jag satte mig vid min dotters gamla (2010) Windows 7-dator och försökte kopiera en katalog till ett USB-minne (16 gigabyte). Katalogen var stor och den sega datorn sa att det tar 2,5 timmar och då tryckte jag Avbryt. Efter 30 minuters Cancel-malande tog jag ur USB-minnet ur datorn. Katalogen var på en gigabyte.

Sedan dess har man inte kunnat koppla upp sig mot minnet igen. Innan kopieringen gick det bra, till och med i dotterns dator. Jag har testat i andra USB-ingångar på olika datorer, men det fungerar inte. Enheten syns, men om man försöker adressera den hänger sig processen.

Jag har försökt ned Piriform Recuva, men inte heller den kunde adressera minnet. Jag har läst att man kan formatera om minnet och sedan försöka igen. Hur gör man då?

Vad kan ha gått fel? Jag borde inte ryckt ur USB-minnet ur datorn efter att jag tryckt på Avbryt, men det hände ju ingenting… Jag har en massa bra saker i USB:n och vill kunna få tillgång till det igen.

Stickan

 

Svar

 

Visst kan du prova att formatera minnet, det är bara att högerklicka på det och välja Formatera i menyn. Men då blir du av med de filer som du vill rädda.

Det är som du själv säger troligt att du orsakade någon skada på filsystemet när du drog ur minnet medan en skrivoperation pågick.

Du skulle kunna prova att använda Minitool Partition Wizard Free Edition (http://korturl.com/pwfree) för att försöka återställa partitionen. Använd funktionen Partition Recovery Wizard och följ dess steg. Om det går att rädda partitionen kan du sedan försöka komma åt dina filer.

Om detta fortfarande inte är möjligt, men du nu kan komma åt enheten, kan du försöka med Recuva igen.

Jag kan också tillägga att USB-minnen inte är alldeles säkra lagringsmedia och inte bör användas som ensam lagring för viktiga filer.


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här