Fråga

 

Jag kan oftast inte starta min dator så att Windows har startat ordentligt – tror jag?

Det ser OK ut på skärmen, men jag kan i alla fall inte starta kontrollpanelen eller en webbläsare. Det händer ingenting när jag klickar på Startmenyn eller på Chrome-ikonen Om jag startar om tillräckligt många gånger kan det lyckas att använda datorn som vanligt, det vill säga att den reagerar på kommandon, men det är tålamodsprövande.

Jag har försökt installera om Windows 7, men med samma resultat Kan det bero på att jag installerat en SSD-disk och att starten är för snabb för att systemet ska hinna ladda, eller något sådan? Vad tror du?

Tommy

 

Svar

 

Nej, det beror definitivt inte på att din SSD är för snabb. Det som är märkligt här är ju att det ibland kan gå att få datorn att fungera korrekt, efter många omstarter. Det tyder ju på något fel som kommer och går och då känns det mer som ett hårdvaruproblem än ett Windowsproblem.

Det framgår inte av frågan om det är en stationär eller bärbar dator, men prova att starta datorn med så mycket som möjligt bortkopplat – dra ur allt USB-anslutet och på en stationär dator kan du till och med ta bort annan hårdvara som inte behövs. Detta bara för att se om det blir någon skillnad.

Det skulle också kunna vara minnet som är defekt. Om du har flera minneskretsar i datorn, ta ur en i taget och prova. Har du bara en krets, kör i stället något minnestestprogram, till exempel Windows inbyggda om du lyckas få igång operativsystemet. Annars kan du hämta ett program som kan köras från en minnespinne, till exempel 

Föregående artikelProgramtips: Registry Backup 2.1.1
Nästa artikelProgramtips: Deepsound 1.5
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här