Nu kan 900-megahertzbandet användas för bättre mobiltäckning på Sveriges tåg.

Tele2 och Telenor har genom det gemensamma bolaget Net4mobility aktiverat 160 basstationer på 900 megahertzbandet längs det svenska järnvägsnätet för att förbättra täckning, hastighet och kapacitet för alla tågresenärer och alla som bor eller arbetar i närheten av järnvägsspår. De 160 basstationerna, med totalt 256 sändare, är belägna över hela landet från Riksgränsen i norr till Skåne i söder.

Tidigare har 900-bandet inte kunnat användas eftersom det riskerade att störa tågens kommunikation via GSM-R. Genom ett samarbete mellan Trafikverket, Net4mobility och Post- och Telestyrelsen har nu både basstationer och tåg utrustats med filter som gör att störningar inte kan inträffa.

Föregående artikelTest: Corsair Carbide Clear 600C
Nästa artikelStora, snabba minneskort
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här