Du kan föra en mer anonym tillvaro på webben utan att det kostar en krona. Smidigt för dem som ser med ett oblitt öga på företagens informationsinhämtning, men räkna inte med att kunna köra P2P-trafik.

En enkel lösning för bättre privatliv är att använda ett VPN, ett virtuellt privat nätverk. Detta kan du åstadkomma på flera sätt, en del mer komplicerade än andra. De båda lösningar som vi tipsar om nedan är dock enkla att komma igång med.

Opera, nu med VPN

Webbläsaren Opera har sedan i våras erbjudit gratis VPN. Funktionen var inbyggd och utvärderades. Nu, med Opera version 40, är det en standardfunktion.

När denna version lanserades utökades också antalet servrar. Du kan surfa via totalt fem servrar över hela världen (i Holland, Singapore, Kanada, Tyskland och USA).

För att komma igång med detta installerar du Opera och öppnar inställningarna för sekretess och säkerhet. Det enda du behöver göra här är att markera att du vill aktivera VPN. Svårare än så är det inte att börja surfa via VPN, om webbläsaren heter Opera.

När du surfar kommer Opera att välja server åt dig. När vi testade blev det en server i Holland hos en internetleverantör med det passande namnet Surfeasy.

För att kontrollera att allt fungerar kan du både före och efter aktiveringen använda webbtjänster som www.whatismyip.com.

För att kontrollera vilken hastighet du får kan du använda Bredbandskollen; den kräver dock Adobe Flash, vilket innebär en separat installation via Operas webbsida. Det går även att prova hastigheten via www.speedtest.net.

När VPN är aktiverat visas en symbol precis intill webbadresserna som du besöker. Symbolen är blå och du kommer inte att få något meddelande om anslutningen avbryts. När vi testade valde Opera att bryta VPN-anslutningen lite som den ville, något som kan vara värt att hålla lite koll på.

Notera även att du bara kan använda detta för HTTP-trafik. När vi testade med FTP meddelade webbläsaren att VPN-anslutningen avbröts.

Läs mer och ladda ned Opera från www.opera.com.

VPNBook

Den här lösningen är gratis men inte lika användarvänlig som den i Opera. Du kan välja mellan att använda PPTP (Point to Point Tunneling Protocol) och OpenVPN. Den sistnämnda är baserad på öppen kod.

Du behöver inget konto för att komma igång. Besök bara www.vpnbook.com/freevpn. På denna webbsida hittar du adresser till deras servrar samt får nödvändiga användaruppgifter. Med andra ord använder alla samma konto, vilket torde ge extra säkerhet.

Noterbart är att de inte tillåter peer-to peer-trafik på sina VPN-servrar. Dessa servrar är optimerade för surfning och samtliga finns i USA, Kanada och Tysk land.

För att börja använda detta rent praktiskt behöver du skapa en VPN-anslutning. De med Windows 10 söker på ”VPN”. När du har öppnat panelen väljer du att lägga till en VPN-anslutning. Efter det behöver du bara ange uppgifterna som du fick från webbsidan ovan.

En anslutning skapades och vi testade den med www.speedtest.net. Detta gav 1,5 megabit per sekund i nedladdning och 14 megabit per sekund i uppladdning.

Nästa möjlighet för dem som vill använda VPNBook är att installera OpenVPN. Du hittar mjukvaran på http://openvpn.net. När den är installerad får du ladda ned och installera certifikaten för VPNBook. Efter det högerklickar du på ikonen längst ned, väljer profil och loggar in.

Därmed är det bara för dig att sätta igång med att använda VPN. Faller valet på Opera kan du surfa lite mer anonymt, medan de som väljer VPNBook även kan skydda annan trafik (dock inte peer-to peer). De båda lösningarna är gratis att  använda. Prestandan ligger inte alltid på topp, men det får du ha överseende med när det gäller gratisalternativ.

Av Patrik Brinkhäll

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här