Samsungs nya SSD kan lagra över 15 terabyte, men den kan inte användas av vanliga dödliga.

Samsung har meddelat lanseringen av en 2,5-tums SSD med världens största kapacitet. Hela 15,36 terabyte rymmer det nya monstret, men om du hoppas kunna uppgradera din bärbara dator kommer du att bli besviken, eftersom produkten är avsedd för företagslagringssystem.

Samsungs PM1633a finns nu tillgänglig för bolagets företagskunder. Den imponerande kapaciteten baserar sig på företagets 3D V-NAND-teknik. 256-gigabits, 48- lagers V-NAND-minneskretsar är staplade 16 stycken på höjden för att bilda 512-gigabytespaket, varav 32 stycken är installerade innanför enhetens hölje. Där finns även 16 gigabyte DRAM som cache och Samsung utlovar en sekventiell läs-och skrivhastighet på 1 200 megabyte per sekund och 200 000 in/ut-operationer per sekund (IOPS) vid läsning och 32 000 IOPS vid skrivning.

Men detta är alltså inte till för vem som helst – helt bortsett från ett säkerligen osannolikt högt pris har enheten ett SAS-gränssnitt på 12 gigabit per sekund, vilket innebär att den inte kan monteras i vilken bärbar dator som helst, trots formfaktorn.

1 KOMMENTAR

  1. Men varför ska man montera en sådan disk i sin bärbara dator? Lika meningsfullt som att dissa en 1500 hästars V12:a för att den inte går att montera i en Polo 🙂
    Jag ser inte disken som en begränsning utan mer som riktad till de som har behov av snabb läsning/skrivning och mycket utrymme.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här