Fråga

Jag har en SSD som är uppdelad i två stycken partitioner en för operativsystemet och en för program. Nu är det så att när jag uppdaterade Windows så fylldes operativsystemspartitionen och är nu full. Detta tillför att jag inte längre kan installera vissa program då dessa använder denna partition för temporära nerladdningar.

Så till min fråga går det på något vis att utöka operativsystemspartitionen eller måste jag installera om Windows?

Benjamin

Svar

Jag är lite tveksam till den uppdelningen – vad fyller den för funktion? Men när du nu har den, visst går det att ändra partitionsstorlekarna. Det är dock normalt svårt att använda Windows inbyggda verktyg, eftersom detta bara kan ändra partitionsstorlekar, inte flytta partitionerna så att ledigt utrymme blir tillgängligt för utökning.

Men med ett mer flexibelt verktyg som exempelvis gratisprogrammet Minitool Partition Wizard (http://korturl.com/minitool) går det utmärkt. Använd programmet för att först krympa din programpartition. Flytta den sedan, så att det lediga utrymmet hamnar direkt intill systempartitionen. Sedan kan denna utökas.

Föregående artikelStora, snabba minneskort
Nästa artikelTest: Dell UP3216Q
Anders Reuterswärd
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

1 KOMMENTAR

  1. Jag har också en liknande konfiguration som Benjamin; en liten c-partition och stora filer på en separat data-partition. Vitsen med detta är att en backup på c: endast ligger på ca 12 GB. Om jag skulle ha allt på samma partition skulle mina backuper bli på flera hundra GB då jag har en mängd videofiler somjag arbetar med.
    Att ha dokument, musik, videor erc. på en separat partition tycker jag är klokt. Dessa kopierar jag till separata diskar efter behov.
    Backup av c: går på ca 3 min. med det utmärkta gratisprogrammet Macrium Reflect. Så detta gör jag frekvent!

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här