Tyska Be Quiets senaste SFX-nätaggregatsserie levererar mer kraft än föregångaren, men uppvisar oroväckande kompromisser med spänningsregleringen.

I takt med att kompakta datorer med SFX-chassin växer i popularitet finns det också en högre efterfrågan på nätaggregat som klarar av att driva lite kraftfullare komponenter, såsom diskreta grafikkort och kraftfulla processorer. Toppmodellen från tyska Be Quiet är därför mycket aktuell som en konkurrent till både Corsairs och Silverstones motsvarande alternativ, som vi har testat i tidigare nummer av Datormagazin.

Litet och enkelt

Nätdelen använder en förhållandevis liten fläkt med en diameter på 80 millimeter, som inte är semipassiv. Aggregatet är inte heller modulärt över huvud taget, vilket har både för- och nackdelar: å ena sidan innebär det att även kablar som inte används behöver rymmas någonstans i chassit, men å andra sidan behövs något mindre ledigt utrymme precis vid aggregatets kabelfäste.

Samtliga kablar är tyginklädda och är förhållandevis lätta att böja och dra i chassit. Utöver en 24-pins strömkabel och en 4-pins CPU-strömkabel finns det en 8-pins PCIE-strömkabel (som kan delas upp i 6+2 pin vid behov), två kablar med dubbla SATA-kontakter vardera, samt en kabel med en Molex- och en floppy-kontakt. Notera att det inte finns någon 8-pins EPS-strömkontakt till processorn. 4-pinskontakten som finns fungerar dock även i moderkort med EPS-kontakt.

Vi stresstestar nätaggregatet vid två olika belastningsnivåer, 50 procent respektive 100 procent av aggregatets maxeffekt.

För ändamålet används en dedikerad belastningstestare som kan analysera både spänningar och totaleffekt, samt ett PC-anslutet oscilloskop för att undersöka de olika linornas rippelvärden.

Vid 50 procents belastning jämför vi först hur hög effekt som dras från vägguttaget med hur mycket som levereras av aggregatet. Det resulterar i en effektivitet på 87 procent för Be Quiets SFX-modell – som jämförelse ligger Corsair SF450 på 93 procent, men det aggregatet ligger också i en högre effektivitetsklass. Silverstone SX600-G är i sin tur 91,7 procent effektivt vid samma relativa belastning.

Gör vi sedan samma jämförelse vid full belastning ligger Be Quiet SFX Power 2 på 84,9 procents effektivitet, återigen en bra bit lägre än Corsairs resultat på 92 procent och även märkbart mindre än Silverstone SX600-G på 90,5 procent.

Någonting vi noterar vid de lite lägre belastningarna är en oregelbunden och egendomlig spänningsreglering. Medan båda 12-voltslinorna ser bra ut med en marginal på som mest 0,02 volt, så uppvisar 3,3-voltslinan och 5-voltslinan lite väl påtagliga marginaler. Vid 50 procents belastning ligger den sistnämnda på 3,39 volt (0,09 volts marginal), och vid 25 procents belastning ligger 5-voltslinan på 5,16 volt (0,16 volts marginal). Inget av resultaten är direkt skadligt, men de är inte heller ett gott tecken.

Ser vi sedan på rippelvärdet uppmäter vi en inte alltför farlig variation på 30 millivolt på 12-voltslinan vid 50 procents belastning – motsvarande värde för Corsair SF450 är 16 millivolt och för Silverstone SX600-G är det 35 millivolt.

Vid full belastning ser det däremot riktigt illa ut: 62 millivolts rippel på 12-volts linan, nästan tre gånger högre än de 21 millivolt vi uppmäter med Corsair SF450 och även märkbart högre än det i sin tur dåliga resultatet på 50 millivolt från Silverstone SX600-G.

I och med att aggregatet inte är semipassivt så snurrar fläkten även vid låg belastning, och den har ett hastighetsspann mellan cirka 1 700 varv per minut och 2 600 varv per minut. Här har vi dock inga anmärkningar alls – trots en förhållandevis liten fläktdiameter är aggregatet knappt hörbart heller vid lite högre belastningar. Väl monterat i ett chassi är ljudnivån försumbar.

Chansa inte med stabiliteten

Be Quiets andra nätaggregatssatsningar har i stor utsträckning prioriterat design och låg ljudnivå framför bästa möjliga prestanda, och så är fallet även med SFX Power 2. Med sin 80 Plus Bronze-märkning är aggregatet långtifrån lika effektivt som sina närmaste konkurrenter, men i första hand är det spänningsregleringen som cementerar vårt betyg.

Rippelvärdet är på tok för högt för att vi ska kunna ge den här modellen en rekommendation idag, även om prislappen på cirka 660 kronor är 240 kronor lägre än konkurrenten Corsairs modell – det är 240 kronor extra vi tycker är värda att lägga för den bättre stabiliteten.

Av Carl Holmberg

 

Test: Be Quiet SFX Power 2 (400W)
2 / 6 Betyg
För
Tyst fläkt, förhållandevis lågt pris.
Emot
Dålig spänningsreglering, ingen 8-pins EPS, ej modulärt, endast 80 Plus Bronze.
Rekommenderas till
Inte till någon i nuläget.

 

Tillverkare: Be Quiet, www.bequiet.com.com

Cirkapris: 700 kr inkl. moms, 530 kr exkl. moms

Kapacitet: 400 W

Mått: 125 x 63,5 x 100 mm

Modulärt: Nej

80 Plus-certifiering: Brons

 

Föregående artikelUtskrift av uppdateringshistorik
Nästa artikelAvinstallera appar
Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här