På ytan är Logitech M720 en vanlig portabel kontorsmus. Men paradnumret är möjligheten att parkopplas med upp till tre datorer, och växla mellan dessa med en knapptryckning.

Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

Idag har många trådlösa hörlurar och headset stöd för multipoint, den teknik som låter dig ansluta två enheter till samma tillbehör. Logitech är en av de tillverkare som valt att satsa på en liknande teknik för trådlösa möss och tangentbord, avsett för dig som använder mer än en dator eller kombinerar dator med en datorplatta som har stöd för musstyrning.

Här kikar vi närmare på M720 Triathlon, ett något billigare och mer portabelt alternativ till kontorsflaggskeppet MX Master. Den sistnämnda är Logitechs mest påkostade kontorsmus, med en mer avancerad lasersensor och dubbla scrollhjul. M720 Triathlon skalar ner till en vanlig optisk sensor och en mer jordnära design, men behåller möjligheten att parkoppla till upp till tre datorer.

Scrollhjul som kan frikopplas

M720 Triathlon är tänkt att vara något mer portabel än storebror MX Master, och är således något mindre. Allt som allt mäter den in på 85,7 x 126,0 x 48,4 millimeter, vilket dock inte är riktigt lika kompakt som ultraportabla möss som anpassats specifikt för att följa med i väskan dagligen. Storleken är mer i klass med en helt vanlig skrivbordsmus, om än något kortare.

Musen saknar vissa produktivitetsfunktioner såsom ett scrollhjul som kan lutas. Dock bibehålls möjligheten att löskoppla hjulet och låta det rulla kontinuerligt istället för i diskreta steg, smidigt för att snabbt ta sig igenom långa dokument eller webbsidor. Den använder även de mest grundläggande knapparna, med två standardtumknappar som samtliga kan programmeras om. Vad som inte kan programmeras om är knappen bakom scrollhjulet, som används för att byta pekarhastighet, samt den tredje tumknappen som växlar mellan anslutna enheter.

Den sistnämnda egenskapen känns som en klar uppgradering jämfört med MX Master, där växlingsknappen sitter under musen. På M720 Triathlon kommer du enkelt åt den med tummen, vilket är betydligt smidigare för dig som vill växla snabbt mellan olika enheter på skrivbordet utan att behöva lyfta musen från bordsytan.

Upp till tre datorer

Själva växlingsfunktionen fungerar genom att du kan parkoppla samma mus med upp till tre enheter: två via Bluetooth och en via en medföljande trådlös USB-mottagare. Samma mottagare kan i sin tur användas för att ansluta andra Logitech-tillbehör såsom trådlösa tangentbord, utan att använda ytterligare USB-portar. Under musens batterilucka finns ett litet utrymme för att förvara USB-mottagaren när den inte används.

I våra tester fungerar växlingen snabbt och smidigt, med ett uppehåll på mindre än en sekund från dess att musen kopplar bort från en enhet och till dess att den är aktiv på en annan. I vårt fall testade vi med en stationär dator via USB-mottagaren samt en Chromebook och en Android surfplatta via Bluetooth.

Två års batteritid

Medan storebror MX Master använder en lasersensor håller sig M720 Triathlon till en enklare optisk motsvarighet. Upplösningen sträcker sig till 1 000 pixel per tum, vilket räcker gott och väl även för riktigt högupplösta skärmar. Däremot klarar den inte av att läsa över glasytor, vilket flera mer påkostade lasersensorer gör.

Musen drivs av ett ensamt AA-batteri och är inte laddningsbar. Faktum är att den helt saknar USB-port, och kan därmed inte heller köras i trådat läge om batterierna skulle ta slut. Däremot hävdar Logitech att batterierna inte ska behöva bytas på två år, vilket är betryggande om det stämmer. Tyvärr är det en tidsram som gör påståendet orimligt att testa.

Påkostad och kompetent

Möss som kan kopplas till flera enheter är en nischad produktgrupp och omdömet vilar i första hand på jämförelsen med billigare eller dyrare modeller, samt om din arbetsmiljö faktiskt drar nytta av funktionerna.

Även om vi bortser från den funktionen skiner M720 fortfarande som ett bra trådlöst alternativ. Flexibiliteten att kunna ansluta via både Bluetooth och USB-sändare innebär att den går att använda på mer eller mindre vilken dator som helst, och även om vi gärna hade sett inbyggd laddningsmöjlighet är den utlovade batteritiden imponerande.

Prislappen på cirka 600 kronor är något hög, men känns i slutändan berättigad. Detta är en multifunktionell mus som får utmärkelsen Datormagazin rekommenderar.

Av Carl Holmberg

Test: Logitech M720 Triathlon
5 / 6 Betyg
För
Både Bluetooth och USB-mottagare, upp till tre datorer, bra batteritid, inbyggd förvaring av USB mottagaren, bra scrollhjul.
Emot
Ej laddningsbar, något dyr.
Rekommenderas till
För dig som använder flera datorer vid skrivbordet.

Tillverkare: Logitech, www.logitech.com

Cirkapris: 600 kr inkl. moms, 500 kr exkl. moms

Mått: 115 x 74 x 45 mm

Vikt: 135 g

Sensor: Optisk

Upplösning: Upp till 1 000 dpi

Anslutning: Bluetooth och trådlös anslutning via USB-mottagare

1 KOMMENTAR

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här