Routern Nighthawk från Netgear har fått en uppgradering med kraftfullare processor och MU-MIMO. Dessutom finns stöd för röststyrning.

Nighthawk X6 introducerades 2015 och var först ut med trippelband. Uppföljaren heter Nighthawk X6S och har fått ett flertal förbättringar, som ny processor, AC4000-hastighet, MU-MIMO-teknik, link aggregation och Readycloud USB-anslutning.

Nighthawk X6S är utformad för att ge maximal prestanda i hem där Wi-Fi-nätverket är under stor belastning i form av strömning, spel och filöverföringar och ska kunna hantera många anslutna enheter samtidigt utan att kompromissa med hastighet eller stabilitet.

Hastigheter på upp till 750 + 1 625 + 1 625 megabit per sekund utlovas och den dubbelkärniga 64-bitsprocessorn på 1,8 gigahertz får dessutom avlastning av ytterligare tre processorer. Med hjälp av MU-MIMO-teknik kan parallell strömning av data ske till flera enheter samtidigt och en funktion som kallas Smart Connect ska se till att optimal Wi-Fi-frekvens väljs till varje ansluten enhet. Routern har sex antenner och använder Beamforming-teknik för att öka räckvidden och hastigheten.

Enheten har fem gigabitnätverksportar, varav en för internetanslutning. Av de övriga fyra kan två parallellkopplas i link aggregation-läge för att säkra maximal överföringshastighet till nätverksenheter som Netgears Readynas-serie. Dessutom finns två USB-portar, varav en 3.0.

Netgear Nighthawk X6S (R8000P) kan köpas i Sverige från och med augusti och priset är satt till 3 300 kronor inklusive moms.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här