Den har en snabb 120 hertz-skärm och marknadens snabbaste mobila grafikkretsar i ett tunt format. Det står klart att Asus vill visa att bärbara speldatorer inte behöver vara stora och klumpiga.

ROG Zephyrus är Asus senaste flaggskepp i den kategori av bärbara premiumdatorer som brukar kallas ”desktop-ersättare”. Det här är en dator som inte är tänkt att användas i knät eller på tåget, utan snarare som ett portabelt alternativ till din stationära speldator.

Datorn sticker ut ur mängden främst med två egenskaper: den nya designen som gör den under två centimeter tjock i hopfällt läge, trots en kraftfull Geforce GTX 1070- eller 1080-krets, samt den snabba bildskärmen (120 hertz) på 15,6 tum. Den snabba uppdateringsfrekvensen är idag vanlig bland stationära skärmar, men först på senare tid har den börjat hitta in även i bärbara alternativ. Det hela låter imponerande på papperet, men hur mycket dator får du egentligen för 30 000 kronor?

Expanderbar kylning

Asus ROG Zephyrus är konstruerad huvudsakligen i aluminium och väger 2,1 kilogram. Det kan knappast klassas som ultraportabelt, men det är förhållandevis lätt jämfört med Asus tidigare bärbara datorer av samma kaliber. Desto mer talande är tjockleken på 1,79 centimeter i stängt läge.

Trots det nätta formatet ryms en Intel Core i7-7700HQ med fyra kärnor och åtta trådar samt, beroende på upplaga, antingen ett Nvidia Geforce GTX 1070 eller GTX 1080, varav vårt testexemplar använder det sistnämnda.

Datorns underrede öppnas automatiskt tillsammans med skärmlocket. På så sätt får datorn ett större luftintag när den används, för att sedan få ett mer kompakt format när den är stängd och ligger i väskan.

När vi belastar datorn med ett stresstest i 3DMark (med upprepade rundor 3DMark Fire Strike) noterar vi en maximal temperatur på grafikkretsen på 78 grader – inte illa i förhållande till formatet.

Baksidan tycks vara att processorn inte får fullt lika god kylning. Under samma stresstest springer processortemperaturen iväg till hela 98 grader, vilket är på gränsen för vad i7-7700K ska klara. Även om det inte känns på chassit vid normal användning så lämnar det inte mycket svängrum för andra variabler, exempelvis högre rumstemperaturer.

För att ge utrymme åt kylsystemet har Asus använt en egendomlig placering av tangentbord och pekplatta, som båda sitter längst ner, närmast användaren. Det innebär att du inte vilar händerna på något handledsstöd när du använder datorn, samt att pekplattan sitter till höger om tangentbordet istället för under. Tangentbordet är trevligt att både skriva och spela på, men pekplattan känns oprecis och otymplig. Dock skickar Asus med en USB-ansluten spelmus i lådan, då det trots allt i första hand är en speldator.

Kraftfull grafikkrets

Som ett inledande prestandatest använder vi videokonverteringsverktyget Handbrake. Asus ROG Zephyrus behandlar vår referensfil på 174 sekunder, det är nio sekunder snabbare än Asus GL702VM och MSI GS43VR (båda med Core i7-6700K). Det är märkbart snabbare, men processorns kylning pressas till fullo för att hålla systemet stabilt.

Grafikkretsen Geforce GTX 1080 är den i särklass kraftfullaste i sitt slag i bärbara datorer. Då kretsen har betydligt effektivare kylning än processorn ser vi mycket goda resultat för just grafiken. När vi testar i Rise of the Tomb Raider med 1 920 x  1 080 pixel i upplösning och Ultra-inställningar ligger Asus ROG Zephyrus i genomsnitt på 126 bildrutor per sekund (fps), mycket bra för en bärbar dator och åtta fler bildrutor än exempelvis XMG P507 (utrustad med Geforce GTX 1070).

Ett spännande koncept

Datorn har Asus första implementation av Max-Q-konceptet från Nvidia, med maximal energieffektivitet som mål. På många sätt får vi applådera tillverkarens nytänk vad gäller designen. Det är imponerande att de har fått in en så pass kraftfull grafikkrets i ett så tunt format. Det expanderbara kylsystemet gör också ett överraskande bra jobb med att hålla grafikkretsen sval även under tung belastning. Datorn har dessutom en läcker IPS-bildskärm med 120 hertz som uppdateringsfrekvens, vilket få andra datorer på marknaden kan matcha idag.

Samtidigt är det synd att processorns kylning inte håller samma nivå som grafikkretsens. Att processorn ligger så nära smärtgränsen bådar inte gott för datorns livslängd. Lägg till en prislapp norr om 30 000 kronor och det blir svårt att ge Asus ROG Zephyrus en rekommendation, annat än som en mycket nischad entusiastdator.

Av Carl Holmberg

Test: Asus ROG Zephyrus
4 / 6 Betyg
För
Kraftfull grafikkrets, kraftfull processor, IPS-panel med 120 hertz och effektiv GPU-kylning.
Emot
Mycket varm processor, dålig pekplatta, dyr och dålig batteritid (1-2 timmar).
Rekommenderas till
Främst till dem som vill ha en tunn ersättare till en stationär entusiastdator.

Tillverkare: Asus, www.asus.com

Pris: 32 000 kr inkl. moms, 18 400 kr exkl. moms

Skärm: 15,6″, 120 Hz

Upplösning: 1 080 x 1 920 pixel

Processor: Intel Core i7-7700HQ

Grafikkrets: Nvidia Geforce GTX 1080

Internminne: 16 GB

Lagring: 512 GB SSD

OS: Windows 10

Vikt: 2,1 kg

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här