Blue har tillverkat en otroligt bra portabel mikrofon som fungerar till både PC, Mac, Iphone och Ipad. Det är dock främst du som använder de sistnämnda som ska läsa vidare.

Den portabla kondensatormikrofonen Raspberry levereras med två kablar, en Lightning och en vanlig USB. Modellen fungerar utan extra drivrutiner, så det är bara att ansluta den och börja prata.

På baksidan finns det en hörlursutgång så att du kan höra vad som spelas in utan fördröjning, och på sidan finns en volymratt för både mikrofon och hörlurar. Det ger en riktigt bra kontroll över inspelningsvolymen, något som är i stort sett omöjligt om du använder integrerade mikrofoner.

På dina IOS-enheter använder du en applikation med stöd för extern ljudupptagning, det fungerar till exempel ypperligt tillsammans med Apples applikationer som Imovie och Garageband. Vi är dock lite förvånade över att det inte går att använda lösningen till vare sig Facetime- eller traditionella telefonsamtal.

Riktigt bra ljudkvalitet

Vi kan verkligen inte klaga på ljudkvaliteten. Blues inbyggda ”diffusor” ska fånga in ljud från din position och stänga ute oljud omkring dig. Absolut bäst blir det naturligt nog i studioliknande miljöer, men vi når bra resultat även i ganska kala rum som normalt brukar generera ekoeffekter från väggarna.

Att få så här bra inspelningar direkt i mobilen med en så pass portabel enhet, oavsett var man befinner sig, är absolut något som bör intressera alla som jobbar med ljud på ett eller annat sätt. Den är dock inte idealisk för dig som arbetar med intervjuer ”på fältet”. Raspberry har inte någon stereofunktion, vilket är det vi främst saknar hos enheten. Blue erbjuder det i sin populära Yeti-modell, som dessutom är flera hundralappar billigare. Yeti saknar dock IOS-stöd och är inte alls lika portabel. Raspberry vänder sig till en smal men växande målgrupp och är verkligen riktigt bra. Men priset är högt. Och med tanke på det är antagligen Yeti ett bättre val för dig som inte behöver IOS-stödet.

Av Tron Høgvold

Test: Blue Raspberry
5 / 6 Betyg
För
Bra ljud. Hörlursutgång för avlyssning av det som spelas in. Relativt kompakt format.
Emot
Inget steroläge. Ganska dyr.
Rekommenderas till
En strålande mikrofon för dig som vill spela in poddar och liknande direkt i din IOS-enhet.

Tillverkare: Blue, www.bluemic.com

Cirkapris: 1 990 kr inkl. moms, 1 592 kr inkl. moms

Anslutning: USB/Lightning

Stöd: Windows, Mac, IOS

Upplösning: 16/24 bit

Samplingsfrekvens: 44,1/48 kHz

Frekvensomfång: 20 Hz-20 kHz

Mått: 39,5 x 50,5 x 123 mm

Vikt: 272 gram

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här