Netatmo Presence övervakar din tomt och varnar när det kommer objudna gäster, djur eller bilar. Dessutom gör den din gamla ytterlampa arbetslös.

Här är en ny övervakningskamera för utomhusbruk med en rad smarta funktioner från Netatmo. Några kanske känner igen tillverkaren, som skapat den populära väderstationen Netatmo Weather Station. Företaget har även en webbkamera med ansiktsigenkänning för inomhusbruk, Netatmo Welcome.

Det är dags att lägga ytterlampan i grovsoporna

Presence ska inte bara agera övervakare, den ersätter även din vanliga ytterlampa. Något som lösningen för monteringen skvallrar om. Tanken är att du ska placera enheten där din gamla (osmarta) lampa satt och koppla in den till den befintliga anslutningen.

Ytterlampan, eller strålkastaren, kan kontrolleras på flera sätt. Den kan vara påslagen dygnet runt eller endast tändas när Presence registrerar en förinställd  händelse. Du kan själv ställa in vilken händelse som ska aktivera lampan, och kan även styra ljusstyrkan.

Inställd på max strömmar ett kraftigt vitt ljus ut ur Presence, som inte hade några problem med att lysa upp vår entré.

Sugen på att uppgradera titthålet i dörren? Missa inte vårt test av Ring Door View Cam.

Ska du använda enheten som en traditionell ytterlampa gäller det att skruva ner intensiteten ett snäpp. Presence kan alltid aktivera den maximala ljusstyrkan så snart förutsättningarna du angett i inställningarna uppfylls.

Vi saknar en ljussensor som skulle kunna aktivera/avaktivera själva ytterlampan baserat på hur ljust eller mörkt det faktiskt är utomhus. Vi upplevde också att vår övriga belysning på tomten kunde störa enheten så att strålkastaren inte aktiverades. Här borde Presence haft några fler inställningsmöjligheter, som till exempel att ytterlampan skulle tändas baserat på solens upp- och nedgång eller fasta klockslag.

Kamerans räckvidd är 20 meter i dags ljus och cirka 15 meter i mörker.

Kräver sitt nätverk

Presence har inbyggt trådlöst nätverk och ingen fast nätverksanslutning. Det gör att du måste se till att ha bra täckning där du placerar enheten. Vi monterade den i utkanten av vårt trådlösa nät, vilket gjorde att Presence kopplade ned sig med jämna mellanrum.

Lösningen blev en trådlös nätverksförlängare på en central plats mellan vår router och vår smarta övervakningskamera/lampa. Därefter fungerade allt som det skulle under testperioden.

Bildkvaliteten från kameran är bra. Upplösningen är på upp till 1 920 x 1 080 pixel (full-HD), vilket gör det fullt möjligt att känna igen personer som fångas på bild. Via en mobilapplikation kan du se kamerans livesändning, och appen ger dig även en kronologisk, överskådlig logg över alla händelser som registrerats. Kameran sparar endast in sekvenser som registrerats. Den har även inbyggd mikrofon och fångar upp ljud, men den har tyvärr ingen högtalare för tvåvägskommunikation.

Vi gillar dock att man kan spara filmerna på Dropbox eller en FTP-server. Vi gillar även att kameran är bra på att identifiera vad den faktiskt filmar och alltså kan ”känna skillnad” på djur, människor och bilar.

Högt pris innebär höga krav

Med en prislapp på cirka 3 000 kronor är givetvis både våra förväntningar och krav höga.

Netatmo Presence är lite av en förklädd övervakningskamera, eftersom den både agerar ytterlampa och har en rörelsekänslig strålkastare.

Vi misstänker dock att många kommer att tycka att ljusets färgtemperatur är för kall/vit.

Som övervakningskamera fungerar dock enheten ypperligt – om du har nätverkstäckningen vill säga. Applikationen är snabb, responsiv och har många inställningsmöjligheter. Videokvaliteten är bra och du kommer att känna igen personer på filmerna, men under sämre ljusförhållanden blir ansikten och detaljer i bilden lite urvattnade.

Kombinationen lampa och kamera är dock en bra lösning om man vill hålla oönskade borta från sin egendom.

Av Hallvard Lunde

Test: Netatmo Presence
4 / 6 Betyg
För
Snygg design, bra kamera, många funktioner.
Emot
Saknar AC-nätverksstöd, kan vara krånglig att montera. Saknar högtalare.
Rekommenderas till
En dyr men bra lösning för dig som vill ha en ny ytterlampa/ övervakningskamera.

Tillverkare: Netatmo, www.netatmo.com

Cirkapris: 3 000 kr inkl. moms, 2 400 kr exkl. moms

Upplösning: 1 920 x 1 080 pixel

Lampa: 12 W LED

Rörelsesensor (dagsljus/mörker): 20 m/15 m

Wi-Fi: 802.11 b/g/n

Arbetstemperatur: -20 grader C till 50 grader C

Mått: 50 x 200 x 110 mm

Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här