HP:s nya proffsdator slår konkurrenterna ordentligt på fingrarna, men kostar också därefter.

Vid Adobe Max-konferensen passade HP på att lansera nya Zbook x2, en mobil arbetsstation med tunn formfaktor och avtagbart tangentbord. Att datorn först presenteras hos Adobe är ingen slump – det visar vilken målgruppen är, nämligen professionella kreatörer.

Det handlar inte om någon genomsnittlig dator, utan om höga prestanda för de mest krävande användarna och en mångsidighet avsedd att fungera i vilken miljö eller konfiguration som helst. Zbook x2 erbjuder Intels dubbel- eller fyrkärniga Core i5/i7-processorer kombinerat med Nvidia-grafik, höghastighets-SSD och upp till 32 gigabyte minne – dubbelt så mycket som hos Apple- och Microsoft-konkurrenterna.

Den här massiva prestandan kyls aktivt med dubbla fläktar som drar upp luften genom skärmens sidor och ut i överkanten. Tio timmars batterilivslängd uppges, förmodligen dock i lågeffektläge.

Till skillnad från andra liknande datorer fungerar det avtagbara tangentbordet även när det är lossat. Det drivs av ett litet klockbatteri och med Bluetooth-anslutning kan tangentbordet fungera i batteriläge i upp till tio timmar. Tangentbordet är detsamma som används i Zbook Studio och innehåller en integrerad smartkortläsare för säker autentisering.

Bildskärmen är en ny 14-tums Dreamcolor-pekskärm från HP som erbjuder över en miljard färger vid 4k-upplösning och stöder hundra procent av Adobes RGB-färgområde. Som tillbehör finns också en batterifri penna som använder elektromagnetisk resonans-teknik från Wacom för strömförsörjning när den hålls i närheten av skärmen. Pennan ger 4 096 trycknivåer utan latens.

HP erbjuder även en dockningsstation som har Thunderbolt 3-anslutning, men ett stort antal anslutningar finns redan på Zbook x2, så de flesta behöver den säkert inte.

HP har också samarbetat med Adobe för att optimera datorn för Adobe Creative Cloud-applikationer. Varje enhet innehåller skrivbordshanteraren Adobe Creative Cloud, så att användarna kan logga in på sitt befintliga konto. En Adobe Creative Cloud-licens erbjuds också med 20 procents rabatt vid köp ihop med Zbook x2.

Någon gång i december förväntas datorn dyka upp i Europa och priserna börjar vid ungefär 20 000 kronor exklusive moms.

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här