Trend Micro Midyear Security Roundup 2018 - cyberkriminella går under jorden -

Utpressningsprogrammen minskar till förmån för VD-mail – 114 miljarder kronor har redan stulits i år.

Trend Micros nysläppta säkerhetsrapport Midyear Security Roundup 2018, visar att antalet uppseendeväckande attacker från cyberkriminella via utpressningsprogram har minskat rejält.

I stället är det dolda attacker för att stjäla pengar och känslig information utan att användaren märker det som gäller. Kryptokapningar har ökat dramatiskt och rekordhöga 114 miljarder kronor har förlorats världen över på grund av så kallade VD-mail.

Upptäckterna av kryptokapningar ökade med 96 procent under det första halvåret 2018 jämfört med hela 2017, samt med hela 956 procent jämfört med det första halvåret 2017. Detta tyder på att cyberkriminella har börjat röra sig bort från att jaga snabba pengar via utpressningsprogram. I stället fokuserar man på långsammare attacker som sker i bakgrunden.

– Den senaste utvecklingen av hotlandskapet pekar på det vi har sett under många år – att cyberkriminella konstant utvecklar och förändrar sina metoder och verktyg för att förbättra och utöka effekten av sina attacker, förklarar Johan Jarl, säkerhetsexpert på Trend Micro Sverige.

Fler siffror kan läsas i rapporten.

 

 

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här