Microsoft överger Windows när det gäller internet of things och går över till Linux för plattformen Azure Sphere.

Fokus från Microsoft har alltid legat på Windows och man har försökt använda systemet i alla tänkbara formfaktorer. Det har fungerat bra för datorer, men inte lika väl för telefoner. Med sakernas internet, IoT, har det varit ännu värre och Microsoft ger nu upp försöken att få små, strömsnåla enheter att fungera med Windows.

På den senaste RSA-säkerhetskonferensen meddelade man att Microsofts Azure Sphere-plattform är baserad på Linux. Eftersom IoT fortsätter sina framsteg har oron för säkerheten också ökat. Det har redan förekommit flera utbrott av skadliga program som inriktar sig på smarta hemenheter som saknar integrerade säkerhetsfunktioner. Sådana attacker har tvingat IoT-enheter att delta i DDoS-attacker och gräva Bitcoin.

Microsoft har för avsikt att göra sin Azure Sphere-plattform säkrare genom att fokusera på tre olika nivåer: hårdvara, mjukvara och molnet. På hårdvarunivå planerar Microsoft en serie av certifierade mikrokontrollenheter för Azure Sphere. De anpassade enheterna kommer att utformas av Microsoft Research och licensieras utan avgift till tillverkare. Det första Azure Sphere-chipet, MediaTek MT3620, kommer snart att finnas tillgängligt.

Det är på mjukvarunivån Microsoft går över till den mörka sidan och börjar använda Linux, eftersom man har bestämt sig för att Windows inte skulle fungera som en bas för IoT-mjukvara. Azure Sphere OS använder en anpassad Linuxkärna optimerad för lågeffektenheter och det finns en integrerad säkerhetsmonitor för att skydda mot attacker.

Utöver den lokala hårdvaran och mjukvaran tillkommer Azure Sphere Security Service, som lever i molnet och utför certifikatsbaserad autentisering för all kommunikation via Azure Sphere-tekniken.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

1 KOMMENTAR

  1. ”Det är på mjukvarunivån Microsoft går över till den mörka sidan och börjar använda Linux”. Det är ju tvärtom, Windowz har alltid varit ett stort mörker. Glädjande att Microsoft insett detta 🙂

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här