Fråga

Vi har en NAS (Lacie CloudBox) i vårt interna nätverk i huset sedan några år tillbaka. Den har vi säkerhetskopierat över filer till och lagrat annat som vi vill behålla. NAS:en är kopplad till en Wi-Fi-router och vi kan nå den från några olika datorer.

Efter uppdateringen av Windows 10 i höstas gick det helt plötsligt inte att nå NAS:en. Vi fick indikation på att SMB 1.0 hade avinstallerats vid uppdateringen. Det visade sig som tur var att man via kontrollpanelen kunde kryssa i ”stöd för SMB 1.0” och därefter fungerade det som tidigare.

Nu har jag förstått att vid våruppdateringen av Windows 10 kommer SMB 1.0 definitivt att avinstalleras. NAS:en vi har kan inte uppdateras till nyare versioner av SMB. Vi behöver alltså kopiera över allt från NAS:en till en extern hårddisk och NAS:en måste kasseras.

Vid koll på Dustin/Elgiganten/Kjell & Co framgår det inte vilken version av SMB som är installerad i deras NAS:ar. Sedan är frågan om den nya versionen av Windows 10 kommer att stödja SMB 2 och SMB 3 (det finns t.o.m. 3.1.1)?

Hur ska jag få reda på vilka versioner av SMB som finns i de olika NAS:arna och kommer SMB 2/SMB 3 att installeras vid uppdateringen av Windows 10?

Känner ni till något om detta på Datormagazin? Tacksam för all hjälp!

Novisen

 

Svar

Version 1 av SMB är 30 år gammal och är inte säker, vilket är anledningen till att den inte ska användas och till att Microsoft inte längre stöder den. Attacken Wannacry utnyttjade till exempel en lucka i det gamla protokollet.

Din Lacie måste också vara ganska gammal om den inte stöder de senare SMB-versionerna och inte heller kan uppgraderas. Är du helt säker på att det inte finns en nyare systemversion till den?

När det gäller nyare enheter som kan köpas i dag kan du vara ganska säker på att stöd finns för de senaste versionerna av SMB-protokollet. I produktbeskrivningarna hos sådana leverantörer som du nämner kan du, precis som du skriver, säkert inte hitta sådan information. Det är antagligen lite över huvudet på deras normala kunder.

Däremot borde du kunna gå till tillverkaren för respektive produkt och leta i information och manualer för att ta reda på dessa uppgifter.

Vad gäller våruppdateringen av Windows 10 ska möjligheten att återställa stödet för SMBv1 finnas kvar som tidigare, men det är som sagt inte rekommendabelt att använda det.

 

 

Föregående artikelProgramtips: Photon 2.4.3.1
Nästa artikelTest: Samsung S9+
Anders Reuterswärd
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här