Asus RT-AX88U 802.11ax

Med den helt nya standarden 802.11ax utlovar Asus nya router RT-AX88U både högre hastighet och bättre räckvidd.

Wi-Fi 6, eller  802.11ax, är en ännu inte fastlagd ny standard för trådlöst nätverk. Den ger högre hastighet och anpassning till dagens IoT-värld med stöd för många fler anslutna enheter. För detta utnyttjas bland annat en teknik som kallas Orthogonal Frequency Division Multiple Access, som tillåter samtidig kommunikation med många enheter på samma kanal. En förbättring av MU-MIMO ingår också i specifikationerna.

Att certifieringen av den nya standarden kommer först 2019 skrämmer inte Asus, som presenterar den nya routern RT-AX88U, med en total kombinerad nätverkskapacitet på 6000 megabit per sekund. Detta är fördelat på 1 148 megabit per sekund över 2.4-gigahertzbandet och 4 804 på femgigahertzbandet. Detta gör RT-AX88U 2,3 gånger snabbare än en 802.11ac 4×4 dubbelbandsrouter.

Det gör att enheterna kan vara inaktiva under längre perioder vilket drastiskt förbättrar batteritiden för Internet of Things-enheter.

Asus uppger också attden nya tekniken OFDMA markant förbättrar routerns räckvidd. Dessutom finns i standarden något som kallas Target Wake Time , vilket gör det möjligt för routern att schemalägga intervall för när olika enheter skickar data. Det gör att enheterna kan vara inaktiva under längre perioder vilket drastiskt förbättrar batteritiden för Internet of Things-enheter.

Det går också utmärkt att kombinera flera RT-AX88U för att skapa ett Mesh-system med stöd för AX.

RT-AX88U kan förbokas till priset 4 500 kronor. De första leveranserna väntas i slutet av oktober.

 

 

Föregående artikelProgramtips: Gaia Sky 2.1.0
Nästa artikelProgramtips: Image Tuner 6.6
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här