Fråga

Finns det något sätt att stoppa ”Runtime Broker” totalt i Windows10? Den ställer till det, tar en mängd processorkraft ock kommer igen om man tar bort den. Som det är nu försvinner en tredjedel av datorkraften i en lite äldre dator till ingen nytta. Går det att stoppa eller inaktivera den?

WTLab

Svar

Runtime Broker är en officiell Microsoft-kärnprocess som debuterade i Windows 8 och finns även i Windows 10. Den används för att avgöra om universella appar från Microsoft Store deklarerar alla sina rättigheter, som till exempel att kunna komma åt din plats eller mikrofon.

Processen körs i bakgrunden hela tiden och ökar sin aktivitet just när du startar en universell app. Du kan tänka på den som en mellanhand som kopplar ihop dina universella appar med de förtroende- och integritetsinställningar du har konfigurerat.

När den inte är aktiv upprätthåller Runtime Broker en mycket låg minnesprofil, som normalt tar upp runt 20-40 megabyte. När du startar en universell app ser du sannolikt att minnesanvändningen stiger till kanske 500-700 megabyte.

Att starta ytterligare universella appar ska inte orsaka att Runtime Broker förbrukar extra minne. Och när du stänger alla öppna universella appar ska Runtime Brokers minnesförbrukning gå tillbaka till 20-40 megabyteintervallet.

Samma sak gäller processoranvändningen. När processen bara körs i bakgrunden förbrukar Runtime Broker vanligtvis ingen processorkraft alls. När du startar en universell app bör användningen kort stiga till 25-30 procent och sedan falla tillbaka igen. Det är normalt beteende.

Om, som i ditt fall, Runtime Broker konsekvent konsumerar 30 procent eller mer av processorkraften eller visar högre än förväntad minnesanvändning även om du inte har en universell app igång finns det några potentiella förklaringar.

Du kanske har märkt att Windows gillar att visa dig enstaka tips via meddelanden. Oavsett anledning uppträder den här aktiviteten som en universell app och engagerar Runtime Broker-processen. Du kan åtgärda detta genom att stänga av tips. Gå till Inställningar, välj System och sedan ”Meddelanden och åtgärder”. Stäng av ”Få tips och förslag medan du använder Windows”.

Det är också möjligt att du har en felaktig app som orsakar Runtime Broker att använda mer resurser än den borde. Om så är fallet gäller det att hitta appen som orsakar problemet genom att stänga av appar tills problemet upphör.

Se sedan till att den aktuella appen är uppdaterad till den senaste versionen. Om det inte fungerar kan du försöka avinstallera och installera om appen igen. Och om det misslyckas, se till att du låter utvecklaren veta om problemet (och om du inte behöver appen, avinstallera den förstås bara).

Du kan inte inaktivera Runtime Broker. Den är viktig för att skydda din säkerhet och integritet när du kör universella appar. Den påverkar också systemet mycket lite när allt fungerar som det ska. Om du tror att processen beter sig felaktigt kan du alltid döda Runtime Broker-processen genom att högerklicka på den i Aktivitetshanteraren och sedan välja ”Avsluta aktivitet”.

Som du redan konstaterat startar den automatiskt igen ganska snart. Under de få ögonblick som den inte är igång kommer universella appar inte att kunna nå sina inställningar och fungerar kanske inte alls.

 

 

1 KOMMENTAR

 1. Tack för svaret jag har nu fixat problemet:
  Installera IObit Uninstaller
  Köra IObit Advanced System Care (utan Optimera HD)
  Gör kraftfull avinstallation (Avinstallera i alla fall)
  Köra IObit Malware Fighter
  Gör kraftfull avinstallation (Kryssa i alla 3 fält)
  Välj: Starta om senare (Inte Nu)
  låt avinstallationen gå slut och Starta om Datorn
  Kör Smart Defrag (välj: Defrag & Optimera)
  PCtidningen nr17 tips nr7: Ge datorn arbetsro
  Windows Indexeringen kan stängas av.
  När Microsoft köpta SKYPE installerades vid uppdatering
  men den gamla Skype avinstallerades inte och efter en
  manuell avinstallation (kraftfull) ock en omstart var
  Datorn snabb med lugn HD /¶.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här