Kinesiska Varmilos senaste premiumtangentbord ska locka entusiaster med kvalitetskänsla utöver det vanliga och en tyst, egenutvecklad elektrokapacitiv brytare. Här är nya Varmilo MA105C.

Nu har Varmilo hittills inte haft någon större närvaro på den svenska marknaden, men de har byggt upp ett gott rykte internationellt bland tangentbordsentusiaster. Detta till stor del tack vare fokus på skrivkänsla, materialval och minimalistisk design, snarare än att strikt rikta sig till dem som spelar.

Denna gång testar vi alltså Varmilo MA105C, vilket är en nylanserad variant av tillverkarens tidigare MA105-modeller. Likt sina syskon använder MA105C en fullstor tangentbordslayout men har trots det en relativt kompakt design. Såväl ovan- som undersidan har ett träinspirerat mönster. Tangentbordet ansluts med en löstagbar USB-kabel, som tyvärr fortfarande använder en Mini-USB-kontakt. De modernare Micro-USB eller USB-C hade föredragits.

Elektrokapacitiva brytare

Det som i synnerhet särskiljer MA105C från dess syskon i samma serie är de egenutvecklade brytarna, Sakura Pink. Sett till specifikationerna påminner den här brytaren om den populära Cherry MX Red-brytaren, med ett linjärt motstånd och en anslagskraft på 45 gram. Under huven används dock en helt annan mekanism, Sakura Pink är nämligen en så kallad elektrokapacitiv brytare.

Till skillnad från en traditionell mekanisk brytare från exempelvis Cherry, sker inte någon fysisk kontakt mellan brytarens stam och den elektriska kontaktpunkten som registrerar varje tryckning. Brytaren mäter istället skillnaden i kapacitans vid kontaktpunkten, en registrering sker vid en viss kapacitansnivå som motsvarar att tangenten har tryckts ner 1,8 millimeter.

När vi jämför känslan hos tangenterna med den motsvarande Cherry MX Red-brytaren noterar vi till att börja med att brytaren känns ”mjukare”, trots att de enligt specifikationerna har samma motstånd. Det handlar dock inte om en mjukare känsla i samma bemärkelse som den mjuka känslan i ett membrantangentbord, utan snarare att vi märker mindre friktion från brytarens skenor. Förutsatt att du inte bottnar med tangenttryckningen är Sakura Pink även något tystare än Cherry MX Red. Eftersom brytaren är elektriskt kontaktlös sker också mindre fysiskt slitage inne i brytaren vid varje tryckning.

Därför bör en elektrokapacitiv brytare ha förbättrad livslängd jämfört med en Cherry-brytare. Det är dock ett påstående som är svårt att testa i praktiken. Hållbarheten är heller inte något större problem med traditionella mekaniska brytare.

Vit belysning

Hela tangentbordet är bakbelyst med individuella lysdioder för varje tangent. Belysningen är vit och kan inte färgjusteras. Däremot kan ljusstyrkan regleras med hjälp av Fn-tangenten samt höger eller vänster piltangent. Värt att nämna är dock att själva texten på tangenttopparna inte är genomskinlig och att belysningen inte hjälper nämnvärt med att skriva i ett mörkt rum. En annan detalj av intresse för tangentbordsentusiaster är att Varmilo levererar MA105C med insmorda stabilisatorer till tangenter som Enter, Tab, Shift och mellanslag redan från fabrik. Dessa tangenter är därför tystare och bekvämare att använda än vad vi är vana vid hos tangentbord direkt ur lådan.

Då brytarstammen är utformad som en traditionell mekanisk brytare är tangentbordet även kompatibelt med samma tangenttoppar som Cherry MX-tangentbord. Därmed även med en stor mängd eftermarknadstoppar för entusiaster som vill skräddarsy känslan eller utseendet hos tangenterna.

Välbyggt, men dyrt

Varmilo MA105C är helt klart ett tangentbord utöver det vanliga vad gäller premiumkänsla, och tillverkaren har blick för entusiastdetaljer. Nu är detta med tangentbordsbrytare en mycket personlig smaksak, men Varmilos kapacitiva brytare är mycket trevliga, inte minst för dig som gillar den mekaniska känslan men vill hålla ned ljudnivån när du skriver.

Med det sagt har premiumkänslan även ett premiumpris. Cirka 1 800 kronor kostar Varmilo MA105C, vilket enligt vår mening är lite i överkant för ett tangentbord utan handlovsstöd och helt utan programmerbara funktioner.

Av Carl Holmberg

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Test: Varmilo MA105C
4 / 6 Betyg
För
Bra kvalitetskänsla, tysta brytare. Utbytbar USB-kabel, medföljande verktyg för att byta tangenttoppar.
Emot
Dyrt, Mini-USB-kontakt, inga programmerbara funktioner. Belysningen skiner inte igenom texten på tangenterna.
Rekommenderas till
För dem som vill ha ett tyst mekaniskt tangentbord med god kvalitetskänsla.

Tillverkare: Varmilo, en.varmilo.com

Cirkapris: 1 800 kr inkl. moms

Mått: 442 x 137 x 33 mm

Vikt: 1,28 kg

Brytare: Varmilo Sakura Pink

Anslutning: USB (1,5 m löstagbar kabel, Mini-USB)

Belysning: Vit

Funktioner: Ställbar belysning, mediegenvägar via Fn-tangent

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här