Fråga

Jag blev av med Windows 10 Pro. Historik: Från början hade jag Windows 7 Pro som följde med datorn, som tog cirka tre minuter att starta. Så kom den utlovade systemuppgraderingen till Windows 10 Pro (som lovades vid köpet) med en starttid på cirka 1,5 minuter.

När första större uppgraderingen kom blev starttiden ånyo cirka tre minuter. Därefter var det sällan jag stängde av datorn, utan det blev viloläget. Avvaktade 1709:s följeslagare, men kom inte dit.

Datorn stängdes av – av någon orsak jag inte känner till. Därefter lyckades jag inte starta datorn helt. Starten gick fram till där det visas tid och datum. När jag försökte gå vidare försvann tid och datum men samma bild blev kvar oförändrad. Längre lyckades jag aldrig komma.

Jag provade med att hålla nere skifttangenten vid start, men det gick inte att påverka starten – den vägrade. Jag tryckte på texten längst ned på första sidan där en meny omnämndes, där jag fick fram några alternativ och valde under Recovery, som skulle reparera systemet.

Nuläget: Datorn arbetade i ett par timmar och sedan kom det fram en ren Windows 7 Pro. Jag har läst i flera tekniska tidningar och där låter det som om det finns möjligheter att få tillbaka Windows 10 pro som jag vill ha.

Eftersom jag nu har Windows 7 i datorn kan jag inte välja något annat system, tydligen. Jag läste det du skrivit i Datormagazin nummer 7/2018, sidan 74, att man kunde ta fram och börja med en ren Windows 10 Pro, men den adressen fungerade överhuvudtaget inte. Varför?

Jag har produktnyckel för Windows 10 Pro. Är det möjligt för mig att återfå Windows 10?

Rune Johansson

Svar

När du valde Recovery utförde du en återställning av systemet till sitt ursprungsskick med hjälp av den återställningspartition som datortillverkaren placerat på hårddisken. Datorn blev alltså som den var när den var ny och kom direkt ur kartongen. Det är därför du nu har Windows 7.

Men eftersom du en gång har haft Windows 10 i den ska licensen finnas registrerad digitalt hos Microsoft och det borde inte vara något problem att uppgradera den igen.

Länken på den sida i tidningen du nämner fungerar alldeles utmärkt, du måste ha skrivit något fel. Prova att använda den härifrån i stället: www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10.

 

 

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här