Fråga

Jag har ett problem som känns riktigt mystiskt. Min dator fungerar som den ska, liksom både mus och tangentbord. Men om jag av någon anledning behöver starta i felsäkert läge fungerar inte tangentbordet, bara musen. Därför kan jag sedan inte komma in i Windows.

Datorn kör Windows 7 och jag har uppdaterat alla drivrutiner. Kan detta vara normalt?

Sten Berglund

Svar

Det första jag skulle göra är att prova med ett annat tangentbord. När du aktiverar felsäkert läge startas Windows med bara det allra nödvändigaste. Detta kan innebära att om du har ett avancerat speltangentbord med en massa extrafunktioner eller ett trådlöst tangentbord som behöver särskilda drivrutiner är det inte säkert att dessa laddas i felsäkert läge.

En tillfällig lösning för att i alla fall kunna logga in i Windows är att använda skärmtangentbordet. På inloggningsskärmen hittar du knappen Hjälpmedel längst ned till vänster. Klicka och välj ”Gör det möjligt att skriva utan att använda tangentbordet (Skärmtangentbordet)”. Därefter visas ett tangentbord på skärmen och du kan använda musen för att ange dina inloggningsuppgifter.

När du väl kommit in kan du försöka undersöka varför ditt riktiga tangentbord inte fungerar.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här