Raspberry pi är en en av världens mest sålda datorer genom tiderna. Nu lanseras generation fyra av en lilla enkortsdatorn och det finns massor med nyheter att gilla.

Från att ha lanserats år 2013 har Raspberry pi blivit en av världens mest sålda datorer genom tiderna. Den förra modellen, modell 3 b+, lanserades i början av år 2018 och förhandsspekulationerna pekade mot att nästa version inte skulle släppas förrän nästa år.

Så blev det alltså inte, utan Raspberry pi 4 modell b släpptes redan nu. På portfronten har det hänt ett och annat. Två av USB-portarna är nu USB 3.0 och två klarar USB 2.0. Ethernetporten är av modell gigabit och ska numera orka med att skicka ur sig en gigabit per sekund. Storleken på Raspberry pi 4 är den samma som tidigare modeller men de som tänkt återanvända sina gamla chassin får tyvärr tänka om då den fulllstora HDMI-porten försvunnit och ersatts av två mikro-HDMI som båda stödjer 4K UHD-upplösning.

Processorn har också förbättrad prestanda. Raspberry pi 4 modell b har fyra Cortex-A72-kärnor på 1,5 gigahertz baserade på ARM-arkitekturen. Raspberry pi 4 modell b finns i tre olika konfigurationer med en, två eller fyra gigabyte internminne. Du använder fortfarande ett Micro SD-lagringskort för den interna lagirngen men strömförbrukningen har inte helt oväntat gått upp något – numera krävs en strömadapter som klarar fem volt och tre ampere.

Prislappen för Raspberry pi 4 modell b landar på drygt 400 – 700 kronor.

1 KOMMENTAR

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här