Fråga

Jag har läst så mycket om riskerna med att använda öppna trådlösa nät att jag har fixat en egen VPN-lösning, Jag kör en Open VPN-server i min router hemma och har installerat appen Open VPN i min Android-telefon.

Det fungerar utmärkt, men jag måste ju komma ihåg att starta och ansluta via VPN varje gång jag kör via Wi-Fi och det är lite bökigt. Jag kan inte använda VPN hemma, eftersom det inte fungerar i det egna nätverket, så det går inte att ha det påslaget jämt. Finns det något sätt att slå på det med automatik när jag lämnar mitt eget nätverk?

Och så ytterligare en fråga. Om jag kör VPN även över mobilt internet, vilket kanske inte är lika viktigt, påverkar användningen min surfpott? Alltså, förbrukar VPN-anslutningen mer data? Förbrukas data av själva anslutningen, även när det inte är någon trafik?

Ludde

 

Svar

Jag börjar med din sista fråga och svaret är ja, din surfpott förbrukas fortare om du använder VPN. Det beror på att krypteringen ökar storleken på det som sänds en aning. Räkna med en ökning av dataförbrukningen med 5-15 procent, beroende på typen av kryptering.

Den enklaste formen av VPN, PPTP, drar minst och avancerade varianter med 256-bitskryptering drar mest. Vanlig 128-bits Open VPN ligger väl någonstans mitt i skalan. Däremot borde enbart det faktum att du är ansluten inte leda till någon förbrukning, eller möjligen bara marginellt.

Frågan om automatisering av VPN-uppkopplingen är värre. Det går, men du får lov att anstränga dig lite. Jag har löst liknande uppgifter själv med den fantastiska appen Tasker. Den låter dig programmera alla tänkbara automatiseringar och kan skapa magi med din telefon. Men den är inte enkel att använda.

Tasker

Installera Tasker i telefonen och hämta dessutom hem tilläggsmodulen OpenVPN Tasker Plugin. Skapa en uppgift (task) och lägg till en action. Välj Plugin och sedan OpenVPN Tasker Plugin. Klicka på Configuration och pricka för ”Connect using profile”, samt din VPN-profil.

Kalla uppgiften ”VPN anslut” eller något liknande. Skapa sedan en exakt likadan uppgift, men välj i stället ”Disconnect VPN”. Kalla den till exempel ”VPN nedkoppling”.

Nu är det dags att skapa två nya profiler i Tasker. I den första, välj State och sedan ”Wifi near”. Ange SSID för ditt nätverk hemma. När du går tillbaka med pilen får du valet att lägga till en uppgift. Välj ”VPN nedkoppling”. Profilen får namnet ”Wifi near”.

Nästa profil skapar du exakt likadant, men bocka för rutan Invert längst ned och välj uppgiften ”VPN nedkoppling”. Profilen får namnet ”Not Wifi near”.

Aktivera båda profilerna. Nu öppnas din VPN-anslutning automatiskt när din telefon inte hittar ditt hemnätverk och kopplar ned den igen när hemnätverket finns inom räckhåll. Metoden innebär att du kör VPN så fort du är hemifrån, alltså även om du surfar mobilt och inte via Wi-Fi.

Som du själv säger är detta inte helt nödvändigt, eftersom mobiluppkopplingen är betydligt tryggare. Men om du vill dölja dina aktiviteter för din mobiloperatör kan det ju vara användbart. Dessutom har du fördelen att alltid vara inne i ditt eget nätverk, vilket gör det enklare att till exempel fjärrstyra saker hemma eller komma åt filer från din NAS.

Men är du rädd för den ökade dataförbrukningen kan du ju förkovra dig lite i Tasker. Det går naturligtvis att göra om uppgifterna så att du enbart använder VPN när du är ansluten till ett trådlöst nätverk.

Magi

Det finns nästan ingenting som inte går att göra med Tasker. Det är ett program som jag vill uppmana alla att prova. Det är en liten utmaning att lära sig alla finesser och funktioner, men det går att göra telefonen riktigt smart.

 

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här