Hue-familjen växer. Philips breddar utbudet av smarta lampor och ger sig in på ett nytt område – fjärrstyrda eluttag.

Philips ekosystem för smart belysning är riktigt stabilt och innehåller oftast produkter av hög kvalitet. Konkurrenterna på marknaden blir dock både fler och fler och bättre och bättre, dessutom erbjuder vissa av dem produkter som saknas i Hue-sortimentet. Nu försöker Philips täcka ett par av luckorna.

Det handlar om ett fjärrstyrt eluttag och genomskinliga så kallade filament-lampor.

Annons: Handla smart belysning på Netonnet

Hue Smart plug – ett litet och ganska billigt eluttag

Eluttag för fjärrstyrning finns som du säkert vet i överflöd på marknaden med stöd för en mängd olika standarder. Allt ifrån dyrare lösningar från märken som Fibaro och Eve till billigare varianter från TP-link och Ikea.

Philips Hue Smart Plug
Philips Hue Smart Plug låter dig fjärrstyra både lampor och kaffebryggare.

Även om Philips fokuserar på belysning fungerar företagets smarta eluttag givetvis lika bra till kaffebryggaren i köket eller elementet i sommarstugan. Lösningar av den här typen brukar ofta vara ganska klumpiga och blockera eluttaget intill. Hue Smart Plug ser dock nätt ut och förhoppningsvis kan du både använda jordade och ojordade apparatkablar intill.

Filament-lampor med Bluetooth och E27-sockel

Du som använt traditionella smart-lampor i armaturer där ljuskällan är synlig vet att det inte ser speciellt bra ut. Filament-lamporna ska ändra på det. De har genomskinligt glas (eller plast) och en synlig ”glödtråd” och fungerar nästan lika bra med en lampskärm som utan. De enda modellerna vi på Datormagazin sett och testat tidigare kommer från Osram som släppt flera varianter den senaste tiden, dock endast med den större E27-sockeln.

Philips tre modeller, alla med en ”gyllene yta”, har inbyggd Bluetooth-anslutning och fungerar därmed utan företagets så kallade Hue-brygga.

Det gör det enkelt att komma igång, men om och hur Bluetooth-lösningen fungerar för dig med existerande Hue-system får vi återkomma till. Tyvärr är det endast E27 som gäller även i Philips fall.

Vi återkommer med ett test så snart produkterna släppts på marknaden.

Annons:
Se aktuella priser på Netonnet
Cirkapris
A60 (filament) 200 kr
ST64 tube (filament) 250 kr
G93 globe (filament) 300 kr
Smart plug 300 kr

 

Läs också – Test: Philips Lily Outdoor spot light


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin

Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här