Fråga

Min stationära dator har (naturligtvis) ingen GPS. Ibland verkar det som om Windows försöker använda nätverket för att bestämma min plats när jag använder exempelvis webbplatser som vill hitta min position. Men det hittar mycket sällan rätt plats. Metoden verkar ge mig slumpmässiga platser över hela landet av någon anledning.

Hur får jag Windows att rapportera en viss plats (mitt hem) som om jag använder en GPS-antenn? Hur hindrar jag min dator från att försöka använda mitt nätverk för att bestämma plats? Jag använder inte någon VPN eller proxy.

Per-Erik Hellqvist

 

Svar

Det är riktigt att Windows i brist på exakt position bland annat försöker att använda nätverket. Det finns också webbplatser som baserar sin information på din IP-adress, vilket kan ge varierande resultat beroende på hur din internetleverantörs system är uppbyggt.

Här kan du hitta en utförlig information från Microsoft om hur positioneringstjänsten i Windows 10 fungerar och hur du kan styra hur informationen används:
https://support.microsoft.com/sv-se/help/4468240/windows-10-location-service-and-privacy

Där beskriver de också en procedur för att ställa in en standardplats med hjälp av Windows Kartor. Gå till Inställningar, välj Sekretess och sedan Positionering. Klicka på ”Ange standardposition”. Detta öppnar appen Windows Kartor. Använd kartan för att ändra standardposition.

 

 

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här