Det började med att Ryssland tog ett hårdare grepp runt tillgängligheten till internet i landet. Nu har de styrande i landet bestämt sig för att inga elektroniska prylar får säljas i landet utan mjukvara som är utvecklad i just Ryssland.

När Ryssland bestämde sig för att landets medborgare skulle tvingas använda inhemska, statligt kontrollerade, DNS-servrar för att kunna använda Internet togs det knappast emot med öppna armar av västvärlden som omedelbart pekade på risken för utökad övervakning och intrång i medborgarnas privatliv. Nu tar Ryssland nästa steg och inför en lag som innebär att inga elektroniska prylar, exempelvis mobiltelefoner, får säljas utan att de innehåller mjukvara som är utvecklad i Ryssland.

Lagen, som träder i kraft i juli nästa år röstades nyligen igenom i det ryska underhuset. Exakt vilka typer av produkter som lagen omfattar kommer den ryska regeringen besluta om ”senare”. I praktiken innebär lagen att inga produkter får säljas i landet som inte innehåller mjukvara utvecklad av företag i Ryssland. Det innebär inte att exempelvis Apple och Google måste utrusta sina mobiltelefoner med operativsystem utvecklade i Ryssland. Det innebär å andra sidan att företagen tvingas inkludera mjukvaror för exempelvis ryska onlinetjänster som konkurrerar med de som redan finns inkluderade i Ios och Android.

En av personerna bakom förslaget, Oleg Nikolayev, menar att förslaget är för att ryska medborgare ska upptäcka att det finns inhemska alternativ till de tjänster som erbjuds av västerländska företag och att detta handlar om att ryska konsumenter ska få chansen att välja själva.

Förslaget har dock stött på inhemsk kritik från ryska branchorganisationer som menar att det inte är möjligt att sälja vissa produkter med inhemsk mjukvara och att detta kan innebära att dessa produkter istället slutar säljas i Ryssland. Att det finns en överhängande oro för att inhemsk mjukvara också kan användas för att spionera på ryska medborgare har också uttryckts.

Uppdatering 2019-12-03: Rysslands president Vladimir Putin har nu undertecknat den lag som kräver inhemskt utvecklad programvara i teknikprodukter som säljs i Ryssland. Lagen innefattar alla smarta telefoner, datorer och smarta tv-apparater och träder i kraft från och med 1 juli år 2020.

Skriver nyheter, guider och tester i Datormagazin och är redaktör för Datormagazin Retro. Jobbade på Datormagazin 2001-2005 som testredaktör, numera i IT-branschen. Drev bloggen Macpro i 14 år. Gillar Linux och Mac OS X, är 1/3 av podden Björeman // Melin och blandar Sveriges bästa Gin&Tonic.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här