Orolig för att stava fel när du skickar ett mail? Google vässar nu sin stavningskontroll i Gmail med hjälp av artificiell intelligens.

Man kan tycka att stavning är något som alla borde kunna. Ibland är man född med dyslexi eller så måste man skriva något på ett språk man inte till fullo behärskar. Google vill göra det enklare att stava rätt i sin e-posttjänst Gmail, och de tar artificiell intelligens till hjälp.

Stavningskontrollen, som redan börjat införas, kommer använda artificiell intelligens för att rätta din stavning medan du skriver. Funktionen har funnits i ordbehandlingsfunktionen Google Docs, som är en del av tjänstepaketet Google Apps, sedan februari i år.

Enklare stavfel rättas automatiskt medan du skriver ett brev medan mer komplicerade ord som Gmail misstänker är felstavade eller på annat sätt inte är korrekta får små blå linjer under sig varför man sedan kan hålla musen över ordet och få fram förslag på hur ordet borde stavas.

Stavningskontrollen kommer initialt endast vara tillgänglig på engelska men man kan nog räkna med att fler språk kommer få denna funktion vad tiden lider. Den som vill läsa mer kan göra det på Googles blogg: https://gsuiteupdates.googleblog.com/2019/08/improved-as-you-type-spelling-and-grammar.html

Skriver nyheter, guider och tester i Datormagazin och är redaktör för Datormagazin Retro. Jobbade på Datormagazin 2001-2005 som testredaktör, numera i IT-branschen. Drev bloggen Macpro i 14 år. Gillar Linux och Mac OS X, är 1/3 av podden Björeman // Melin och blandar Sveriges bästa Gin&Tonic.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här