Test: Netgear WAC540 – enkel men kraftfull

0
Netgear WAC540
Netgear WAC540 är enkel att administrera på distans med mjukvaran Insight.

WAC540 från Netgear är en enkel men kraftfull trådlös accesslösning med hög genomströmning och stöd för fjärradministration.

WAC540 är en stilren, vit, accesspunkt som enkelt fästs på en vägg eller i ett tak. På dess front finns ett par aktivitets-LED:er för lan-anslutningar och enhetens tre Wi-Fi-band; ett 2,4 och två 5 gigahertz. Baksidan består till största delen av ventilationshål.

Den maximala teoretiska genomströmningen är tre gigahertz sammanlagt

I ena kanten på baksidan finner vi även en strömanslutning men framför allt två RJ45-portar varav den ena har PoE-stöd för enkel anslutning. Observera att enheten kräver 25,5 watt över PoE. Dessa portar kan även bryggas.

Läs också:www 01 WAC510

Test: Netgear WAC510

100 Watt via Power over Ethernet

På insidan finner vi en 4 x 4 MU-MIMO-lösning baserad på Wi-Fi5. Den maximala teoretiska genomströmningen är tre gigahertz sammanlagt.

WAC540 är enkel att hantera via mjukvaran Insight

Enheten har såklart WPA- och WPA2-stöd och vi kan via Netgears Insight-program enkelt styra installation, konfiguration och övervakning.

Det är även via Insight som man enklast styr enhetens WDS-funktioner där vi kan växla mellan point-to-point-, point-to-multipoint- eller repeater-läge. WAC540 har även stöd för WMM, automatisk bandsteering och en lösning Netgear kallar Instant Wi-Fi, som automatiskt optimerar kanalval och TX-ström baserat på omgivningen.

Trots att enheten inte är en så kallad mesh-lösning använder den Netgears avancerade roamingteknik vilket gör att företag eller organisationer enkelt kan montera ett flertal enheter där klienterna sedan kan flytta sig fritt mellan enheterna utan att anslutningen till de tjänster som används bryts.

Vi testar med hundratals anslutna klienter

Vi har inte fysiskt testat denna del men den del som vi har testat och som verkligen imponerar är sättet WAC540 hanterar multipla klienter. Då pratar vi inte om en handfull, utan hundratals simultana användare som använder nätverket för olika former av uppgifter utan att detta har någon större inverkan på prestandan. Det är ett extremt gott betyg.

PATRIK WAHLQVIST

Netgear WAC540
5 / 6 Betyg
2 599 krPris
För
Hanterar ett stort antal simultana användare, hög säkerhet, enkel konfiguration, Insight är fenomenalt
Emot
Hade varit intressent med Wi-Fi6 och även en fast multigigsport.
Rekommenderas till
WAC540 är den klockrena stommen i ett trådlöst nätverk men många simultana användare.

  • Tillverkare: Netgear, www.netgear.com
  • Cirkapris: 2 599 kr inkl. moms, 2 079 kr exkl. moms
  • Mått: 241,5 x 241,5 x 40,2 mm
  • Vikt: 0,75 kg
  • Antal kanaler: 3 st
  • Wi-Fi: Wi-Fi5 med beamforming
Aktuella priser:

priserna presenteras i samarbete med PriceRunner. Specifikationerna kan skilja sig något från den testade produkten.

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här