Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

Den gyllene NAS-medelvägen som varit saknad, där har ni Synology DS1819+. Det är en imponerade NAS-enhet för både riktigt krävande hemanvändare och mindre till mellanstora företag.

Det har lanserats NAS-enheter för antingen hemanvändare, mindre företag eller lite större företag. Däremot har vi saknat något som täcker in allt, som erbjuder en gyllene medelväg. För oavsett användarkategori finns det många som vill ha en bra stomme med möjlighet till hög lagringskapacitet och enkel expansion utan att behöva betala för en massa extrafunktioner eller kraft som inte används. Och här kommer Synology DS1819+ in i bilden.

Välbekant yttre

Enheten är svart, avlång och rymmer trots sin kompakta design hela åtta lodrätt placerade hårddiskkassetter. Varje kassett har en egen låsning och den verktygsfria konstruktionen innebär att det blir lättarbetat. I varje fall så länge vi arbetar med 3,5-tums diskar, 2,5-tums diskar får skruvas fast i respektive kassett.

För kassetterna finns små LED-ljus vilka indikerar aktivitet eller eventuella fel. Det finns även LED som anger status för systemet och nätverksanslutningen samt en strömknapp. På fronten finns en USB 3-anslutning, vilken kan användas för att flytta data till NAS-enheten men också för att ansluta extra backup. Dock saknar vi någon form av programmeringsbarknapp för denna port, den måste hanteras från en dator.

På sidorna har Synology valt att integrera ventilationshål i sin logotyp, vilket kombinerar funktion med design på ett bra sätt. Det applåderar vi, kylningen alltså. På undersidan sitter en annan smart lösning, nämligen en separat lucka för byte eller uppgradering av internminnet. På så sätt kan vi enkelt och snabbt utföra detta.

När vi granskar baksidan noterar vi dubbla 120-millimeters tystgående fläktar som hanterar kylningen på ett mycket bra sätt. Nedtill finner vi två stycken ESATA-anslutningar, vilka är tänkta att användas för anslutning av expansionsenheter. Här finns även fyra stycken gigabit LAN-portar vilka kan användas för redundans eller teaming. Det vi kan sakna är någon form av direktimplementerad multigigslösning för nätverk. Baksidan rymmer även tre stycken USB 3-portar. För vår del hade vi gärna sett Typ C, som hade gett större flexibilitet och högre prestanda. Slutligen finns en PCIe-plats, vilken kan användas för att installera antingen en M.2 SSD-adapter av typen M2D18 eller ett 10GbE-tilläggskort. Du får alltså välja mellan att öka antingen IOPS-hanteringen eller nätverksbandbredden.

Stabil prestanda

Synology DS1819+ har en Intel Atom C3538 med fyra kärnor som körs i 2,1 gigahertz. Du får också integrerad hårdvarukryptering (AES-NI). Processorn har sällskap av en DDR 4-modul på fyra gigabyte, men det är enkelt att uppgradera internminnet upp till maximala 32 gigabyte via de två minnesplatserna.

När det gäller RAID finns stöd för vanliga former som 0, 1, 5, 6 och 10. Du får också stöd för Synology Hybrid RAID, som ger större flexibilitet vid uppgradering och utökning av diskarna.

Prestandan är stabil och enheten bjuder på mycket bra skalbarhet tack vare antalet nätverksportar. Likaså märker vi nyttan av Intels processor när det kommer till krypteringen. När vi aggregerade fyra portar nådde vi en jämn och stabil överföring på dryga 450 megabyte per sekund vid sekventiell läsning och skrivning. När kryptering användes var prestandan densamma vid läsning, medan enheten klarade höga 387 megabyte per sekund vid skrivning.

Tittar vi på motsvarande värden vid AFP-filöverföring till en Mac ligger Synology DS1819+ på stabila 95 respektive 94 megabyte per sekund (upp- respektive  nedladdning). Resultatet är i paritet med vad vi förväntade oss.

Bra operativsystem

Något som imponerar rent generellt är hur modellen integrerar olika säkerhetsapplikationer. Det är också enkelt att skapa en lösning för backuphantering. Synologys iSCSI-lagring tilltalade också, ett väl genomtänkt och kraftfullt gränssnitt ger oss stöd för de flesta virtualiseringslösningar. Förutom detta får vi mycket bra molnintegration, vilket innebär att du enkelt kan skapa hybridmoln eller använda replikering till moln.

Till sist måste vi kort lyfta fram operativsystemet, som verkligen underlättar, och ett bra utbud av appar. Bland annat finns en smidig lösning för att hantera kameraövervakning, faktiskt en av de mest kompletta och användarvänliga som vi har stött på. Kort och gott är Synology DS1819+ en otroligt trevlig och mångfasetterad NAS-enhet som får utmärkelsen Datormagazin rekommenderar.

Av Patrik Wahlqvist

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Synology DS1819+
5 / 6 Betyg
För
Kompakt format, enkel hantering, tyst. Mängder med riktigt användbara appar och hårdvara som kan driva allt.
Emot
Vi saknar en knapp för att konfigurera främre USB-porten och hade gärna sett en Typ C-port och en multigigsport.
Rekommenderas till
Synology DS1819+ är en imponerande NAS-enhet för krävande hemanvändare och mindre eller lite större företag.

Tillverkare: Synology, www.synology.com

Cirkapris: 11 395 kr inkl. moms, 9 116 kr exkl. moms

Minne: 4 GB

Max minne: 32 GB

CPU: Intel Atom C3538

Hårddiskfack: 8 st

Expansionslösningar: 2 st

Tilläggskort: 1 st Gen3 x8

Ethernetportar: 4 st Gigabit

Mått: 166 x 343 x 243 mm

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här