Deco M4 är en prisvärd mesh-lösning som är ett mycket bra val för hem eller kontor med stora ytor.

Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

TP-link var tidigt ut med mesh-baserade Wi-Fi-nätverk. Ett av de senaste tillskotten är Deco M4 som är ett prispressat paket med tre enheter. Det handlar om relativt små och runda enheter, 19 centimeter höga med en diameter på cirka nio centimeter.

Förutom det självklara stödet för kommunikation över såväl 2,4 och 5 gigahertz kan vi även skapa en Ethernet-länk mellan enheterna för att på detta sätt få en optimal backbone-lösning. Intressant är även att TP-Link Deco M4 fungerar med alla andra Deco-modeller. Själva installationen är extremt enkel och snabb och vi får tydliga indikationer på placering av de två satelliterna.

vi kan utan märkbar prestandaförlust röra oss fritt mellan de tre anslutningspunkterna

Vi är klart imponerade över prestandan. Framför allt upplever vi en mycket bra täckning över stora avstånd och vi kan med rätt placering täcka hela vårt labb vilket mer än väl motsvarar en relativt stor villa. Nästa del som är ett klart plus är växlingen mellan noder, vi kan utan märkbar prestandaförlust röra oss fritt mellan de tre anslutningspunkterna.

Saknar vissa funktioner

TP-Link har dock valt bort några funktioner för att hålla ned priset. Den första är att det handlar om en AC1200-modell, vilket gör att den totala bandbredden blir lägre jämfört med toppmodellerna. Detta är sällan något problem så länge du inte använder många krävande Wi-Fi-enheter simultant. Deco M4 har inte heller integrerat virusskydd från Trend Micro, vilket är ett klart plus med andra modeller.

Trots detta har systemet gott om finesser, som gästnätverk och ett bra familjeskydd. Framför allt får du integrerat stöd för Alexa och IFTTT för röststyrning och sammankoppling med delar av vårt smarta hem. Ett annat plus är att vi enkelt kan växla läge på hela systemet och använda dessa som renodlade accesspunkter eller utökare, om vi redan har en väl fungerande router.

TP-Link Deco M4
5 / 6 Betyg
1850 krPris
För
Stilren lösning, enkel installation, snabb anslutning och växling mellan noder, bra pris, täcker stor yta.
Emot
Bara AC1200, inget integrerat virusskydd och vi hade gärna sett flera LAN-portar på huvudenheten.
Rekommenderas till
Ett mycket bra val för hem eller kontor med stora ytor som inte har många krävande trådlösa enheter.

Annons: Se aktuellt pris hos Webhallen och Netonnet

Specifikationer
  • Tillverkare: TP-Link, www.tp-link.com
  • Cirkapris: 1 850 kr inkl. moms, 1 480 kr exkl. moms
  • Trådlöst: 2,4 och 5 GHz, Wi-Fi 5
  • Ethernet: 2 portar per enhet
  • Mått: 190 x 91 mm
  • Minne: 128 MB

Här hittar du fler testade system:

Jämförande test: Mesh-system

Du behöver inte längre förlita dig på en ensam router och leva med döda fläckar sett till den trådlösa täckningen. Ett mesh-nätverk ger både flexibilitet och mobilitet, men allt börjar ändå med en huvudenhet.
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här