En gång i tiden var webbkameror hetare än skivat bröd. Man kunde få en titt på platser i världen man aldrig sett tidigare. Nu stängs en av de äldsta webbkamerorna av för gott.

Det började med Silicon Graphics, senare SGI, och deras Indycam. Ett tillbehör i form av en digital videokamera som kunde kopplas till företagets arbetsstationer. Det dröjde dock inte länge förrän kameran användes till annat än videokonferenser vilket var Silicon Graphics initiala tanke. Istället tog kamerorna stillbilder på datorns användare eller något annat intressant och laddade upp dem till webbsidor. Snart var en webbkamera ett givet tillbehör för varje seriös datornörd, oavsett om den användes eller inte.

I början på 90-talet snart hade vi webbkameror som visade ett akvarium, en kaffebryggare en bro vid Liljeholmen i Stockholm och en kamera i San Francisco som visade hur dimmigt det var i staden.

San Francisco Fogcam hette den sistnämnda kameran och när den nu slutligen tas ned så har den varit igång i 25 år. Till en början användes kameran för att ta bilder på ägaren Jeff Schwartz husdjur och bilderna laddades upp via modem till en webbserver var femte minut. Denna kamera var dock inte hans första webbkamera – ett år innan, 1994, hade Jeff Schwartz satt upp en kamera på skolgården på universitetet i San Francisco för att visa hur vädret var. Kameran fick namnet San Francisco Fogcam eftersom det inte sällan var dimmigt där kameran satt.

Nu går dock kameran i graven. Efter 25 år har det blivit allt svårare att hitta en bra plats att sätta kameran utan att den stjäls eller vandaliseras. Kameran har från första stund fram tills idag suttit på Universitet som inte har något intresse av att behålla den. Den som vill kan besöka kamerans webbsajt på www.fogcam.org.

Uppdatering: Efter att reaktionerna på webbkamerans död börjat rulla in har universitetet i Seattle bestämt sig för att rädda kameran och behålla den uppkopplad på nätet även i framtiden.


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin

Skriver nyheter, guider och tester i Datormagazin och är redaktör för Datormagazin Retro. Jobbade på Datormagazin 2001-2005 som testredaktör, numera i IT-branschen. Drev bloggen Macpro i 14 år. Gillar Linux och Mac OS X, är 1/3 av podden Björeman // Melin och blandar Sveriges bästa Gin&Tonic.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här