Om man rör sig vant mellan Mac, Linux, Android, IOS och Windows är det bra att kunna synkronisera sina lösenord mellan plattformarna. Enpass är en sådan.

Användare som undertecknad är på många sätt en mardröm för de flesta leverantörer av lösenordshanterare – jag använder många olika plattformar och vägrar låta mig låsas in i en enda. Alternativ är det gott om – Apples molnbaserade lösning Icloud keychain är lättanvänd men fungerar endast på Apples plattformar. Att synka alla webbaserade lösenord via Chrome och ett Google-konto kan vara frestande, men det innebär också att man måste lita på Google.

Psafe-formatet är en (krokig) väg

Det finns en och annan lösning som fungerar över olika plattformar tack vare att de använder öppna filformat. Ett exempel på detta är Password Safe som använder psafe-formatet och som finns för Windows och Linux, som i sin tur kan läsas av applikationen Pwsafe för Mac och IOS. Synkroniserar man sin krypterade lösenordsfil via Dropbox kan man läsa och uppdatera sina lösenord från alla enheter som kan köra en applikation för att läsa filen, och Dropbox för synkroniseringen.

Läs också – Programtips: Dashlane 6.2002

Det finns dock ”utmaningar” med en sådan lösning. (När någon beskriver en nackdel av det här slaget som en utmaning beror det oftast på att det är något som verkar fungera i teorin, på pappret, men mindre bra i praktiken.)

I fallet Password Safe och psafe-standarden är det en jättebra idé, tills man råkar uppdatera sin lösenordsfil från en enhet och samtidigt råkar ha gjort samma sak på en annan, utan att spara filen. Ni hör ju själva hur osmidigt detta blir till slut. Det finns som sagt alternativ. Leverantörer som stödjer flera plattformar, som exempelvis 1Password, har antagit en prenumerationsmodell. Du får betala från drygt 30 kronor per månad och uppåt beroende på hur många som ska använda tjänsten, men då får man å andra sidan applikationer för i princip alla operativsystem som används idag, inklusive Chrome OS.

Alternativa lösningar

Du har väl inte missat vår stora genomgång av lösenordshanterarna Lastpass, Dashlane och 1Password? Du hittar artikeln i Datormagazin nr 6, 2018. Tidningen går att beställa via https://shop.datormagazin.se. En PDF-version som du kan ladda ned direkt ingår.

Enpass är lösningen för dig som ogillar att prenumerera

Vill man däremot köpa sin applikation och sedan låta den vara just det – köpt – så är Enpass ett intressant alternativ. Applikationen finns för MacOS, Windows 10 och Linux (CentOS 7, Fedora 28, 16.04 eller senare), IOS 10 eller senare och Android 5.0 eller senare.

Läs också: 44 miljoner Microsoftkunder återanvände lösenord

Prissättningen för Enpass är intressant. Skrivbordsapplikationerna, alltså de för din dator, är gratis. Det finns dock premium-versioner som kostar pengar, en hundring drygt, för både MacOS och Windows 10, där man får fräsigare autentiseringsfunktioner för upplåsning av sin lösenordsfil, som Touch ID på Mac och Windows Hello i Windows 10.

Linuxanvändare får premiumfunktionerna gratis

Linuxanvändarna får alla dessa premiumfunktioner helt gratis. Hur kan utvecklarna i praktiken ge bort en applikation till tre olika plattformar? Lösningen stavas Electron – ett ramverk som bygger på bland annat javascript som gör det möjligt att snabbt portera applikationer mellan de tre största plattformarna. Nackdelar finns dock – Electron-applikationer tenderar att äta både minne och processorkraft där ett bra exempel är den utmärkta texteditorn Atom som på Linux glufsar i sig en gigabyte internminne innan man ens skrivit så mycket som ett tecken i sitt nya dokument.

Enpass – kom igång
Enpass är enkel att komma igång med.

IOS- och Android-användarna kan också köra Enpass gratis, men då kan man endast ha en enda lösenordsfil som endast rymmer 20 uppgifter. Vill man vräka på och ha allt obegränsat kostar det drygt en hundralapp per plattform, men det tål alltså att upprepas att detta är ett engångsköp, ingen prenumeration.

Du väljer molnlösning

Enpass driver inget eget ”moln” för synkroniseringen av lösenord. Istället kan man använda Icloud, Dropbox, Onedrive, Google Drive, WebDAV eller en delad mapp på din dator för synkronisering av lösenordsfilen. WebDAV är faktiskt ingen dum idé om man kan och vill sätta upp en egen webbserver hemma eller hyr en billig virtuell privat server, en VPS, hos en molntjänst som exempelvis franska OVH som är närmast oförskämt billiga.

Enpass – lagrar det mesta
Du kan spara såväl lösenord som betalkort, identitetshandlingar och mycket mer.

Att komma igång med Enpass är så enkelt att man nästan blir irriterad. Starta programmet, skapa ett nytt valv (en lösenordsfil) och sedan är det bara att ösa in alla inloggningsuppgifter, licenskoder och annat du kan tänkas vilja ha tillgång till oavsett var du befinner dig. En rad populära och kända molntjänster som Netflix och GitHub finns redan med i form av snygga ikoner, och passar inte mallen som presenteras vid inmatning kan du lägga till egna textfält.

Enpass – kan skapa starka lösenord
Generera starka, slumpmässiga, lösenord med ett klick. Och varför inte skapa egna textfält om du känner att det behövs.

Programmet kollar om du blivit hackad

Enpass kan kontrollera hur kraftfulla, och därmed säkra, dina lösenord är. Och ännu viktigare: de kan kontrollera om dina uppgifter blivit hackade. Det gör de genom att koppla upp sig mot en fri webbplats med miljontals uppgifter om hackade tjänster. Tack vare det kan du snart se om/var ditt konton är osäkert. Jag kan nästan garantera att du tämligen omedelbart kommer att sätta igång och byta ut lösenord som är osäkra. Jag har själv haft ett system med ett namn, tecken och några siffror som jag tyckte borde varit säkert nog, men det fick totalt underkänt.

Numera har alla webbplatser där jag tidigare hade osäkra lösenord nya, 50 tecken långa som inte går att uttala över huvud taget. Det enda undantaget är PayPal, som endast tillåter 19 tecken långa lösenord… det tål ju att fundera på.

enpass – huvudlösenord
Det gäller att komma ihåg sitt huvudlösenord. Om du betalar en slant för programmet kan du dock logga in med Windows Hello eller Apples Touch ID.

Testa Enpass du också

Enpass får en tveklös rekommendation från undertecknad. Det är en sömlös lösning (nästan) oavsett vilken plattform du använder, och prislappen är verkligen inte blodig. Dessutom slipper du prenumerera. Webbläsarintegrationen fungerar också riktigt bra och när du läser det här har jag bytt till Enpass fullt ut.

Mer information hittar du på: https://www.enpass.io.

Skriver nyheter, guider och tester i Datormagazin och är redaktör för Datormagazin Retro. Jobbade på Datormagazin 2001-2005 som testredaktör, numera i IT-branschen. Drev bloggen Macpro i 14 år. Gillar Linux och Mac OS X, är 1/3 av podden Björeman // Melin och blandar Sveriges bästa Gin&Tonic.

3 KOMMENTARER

 1. Hej! Låter ju väldigt bra. Men vad händer om huvudlösenordet blir korrupt, glöms bort, blir stulet etc? Risken finns att jag sitter med 100 siter som jag inte längre kan logga in på. Appen har ju skapat en mängd pw som jag inte känner till.
  Mvh Leif

 2. Har använt enpass i tre år. Numera en prenumeration-tjänst för mobil-appar.

  Det har hänt att lösenordet slutar funka, vid många bilagor och dålig internet-anslutning.

  En stor nackdel är att skiten inte är open source. Att sql cipher är det spelar ju ingen roll om resten av implementationen är dålig.
  Lyckligtvis gick de med på att göra en audit av källkoden av företaget Versprite, vilket lär kostat apa, så det ska de ha cred för
  Enpass skapar per default periodiska backup-filer på datorn

 3. Vet inte hur det är på de andra plattformarna men Macversionen använder iaf Qt och inte Electron och drar därför inte speciellt mycket resurser. Mycket bra program i vilket fall som helst.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här