Handen på hjärtat – hur ofta har man inte använt samma lösenord om och om igen? Microsoft genomförde ett test på sina egna kunder för att se hur ofta kunderna återanvände gamla lösenord och resultatet var skrämmande.

Ett säkerhetsteam på Microsoft blev nyfikna på hur ofta deras kunder i tjänster som Hotmail, Office 365 och Azure, återanvände sina lösenord. Genom att använda en databas med över tre miljarder läckta inloggningsuppgifter satte Microsoft igång och testa. Mellan januari och mars i år testades alla deras kunder och deras konton i samtliga av Microsofts onlinetjänster och resultatet var minst sagt skrämmande.

44 miljoner konton visade sig ha samma inloggningsuppgifter som läckt ut sedan tidigare genom andra tjänster. Där Microsoft fann att inloggningsuppgifterna återanvänts forcerade företaget ett lösenordsbyte.

Så när vi nu närmar oss andra advent så ber vi på Datormagazin er läsare om en enkel sak: se till att ni inte använder samma lösenord på två ställen, se till att era lösenord är svåra och komplicerade (helst så komplicerade så de inte går att komma ihåg) och använd en lösenordshanterare som exempelvis 1Password, Enpass eller Password safe där ni lagrar era inloggningsuppgifter på ett krypterat och säkert sätt.

Läs också: Enpass – en mångsidig lösenordshanterare

Skriver nyheter, guider och tester i Datormagazin och är redaktör för Datormagazin Retro. Jobbade på Datormagazin 2001-2005 som testredaktör, numera i IT-branschen. Drev bloggen Macpro i 14 år. Gillar Linux och Mac OS X, är 1/3 av podden Björeman // Melin och blandar Sveriges bästa Gin&Tonic.

1 KOMMENTAR

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här