Tillsammans är vi starka, brukar det heta. Det gäller även i datorernas värld. Genom att ladda ned mjukvaran Folding@home kan du upplåta outnyttjad datorkraft för att bidra till forskningen kring olika sjukdomar – bland annat Covid-19.

Just nu används den samlade beräkningskraften av Folding@home-projektet till att simulera Covid-19-proteiner och att hitta nya sätt att stoppa sjukdomen.

Målsättningen inledningsvis är att få en bättre förståelse för hur coronavirus interagerar med människans ACE2-receptorer och kommer in i mänskliga värdceller (fritt översatt från engelska).

– Varje simulering du kör är som att köpa en lott. Ju fler lotter vi köper, desto större chans att att få jackpot, skriver projektet på sin webbplats.

Intresset för Folding@home växer

Mjukvaran kan köras när ditt system är inaktivt, vilket innebär att du inte märker av den när du använder datorn. I skrivande stund har intresset för Folding@home växt rejält vilket gör att det kan hända att mjukvaran pausar vid vissa tillfällen.

– Ha tålamod! Det vinns massor av värdefull vetenskap att utföra och vi sätter igång så snart vi kan, skriver Folding@home.

Du kan ladda ned och installera mjukvaran till Windows, Mac och Linux. Klienten körs i bakgrunden och inställningarna hanteras via en webbläsare. Du kan skapa ett konto för att få statistik och poäng (vem vill inte få det!?) eller köra helt anonymt.

Enkla inställningar via webbläsaren

Gränssnittet är på engelska men enkelt och tydligt att använda. Det går bland annat att ställa in om beräkningarna ska tillåtas även när du jobbar vi datorn eller endast när den är inaktiv. Du kan även välja hur mycket systemresurser programmet får ta i anspråk.

Du hittar mer information om Folding@home, som för övrigt lanserades redan år 2000, på https://foldingathome.org/ och projektets Githubsida https://github.com/FoldingAtHome/coronavirus.

LÄS OCKSÅ:
Dustin Expo skjuts upp på grund av coronavirusutbrottet
Mobilmässan MWC ställs in på grund av coronavirus-utbrottet

 

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin

Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här