Twitteranställda misstänks ha medverkat i attacken då kända Twitterkonton hackades i ett utbrett bedrägeriförsök som nu utreds som ett insiderbrott.

I onsdags hackades enligt Twitter själva ett 130-tal konton tillhörande bland andra USA:s förre president Barack Obama, artisten Kanye West, presidentkandidat Joe Biden och Microsoftgrundaren Bill Gates. I bedrägeriförsöket uppmanades mottagarna att sätta in 1000 dollar av kryptovalutan Bitcoin inom en halvtimme på ett konto så skulle de få 2000 dollar tillbaka. Inläggen raderades snabb och under en tid blockerade Twitter möjligheterna att posta fler meddelanden.

LÄS OCKSÅ: Attacker mot snabbladdare kan orsaka bränder

Utreds som insiderbrott

Twitter säger själva att det kan röra sig om ett insiderbrott där bedragarna tros ha utnyttjat en eller flera utvalda Twitteranställda som har tillgång till det interna systemet i en koordinerad attack med vad som kallas ”social hacking”. Detta med anledning av att företagets egna administrationsverktyg användes för att skicka meddelandena. Det ska inte finnas något som antyder att kontonas lösenord användes för att skicka meddelandena. Det förekommer även spekulationer om att anställda ska ha fått betalt för att medverka i attacken.

FBI kommer att utreda det inträffade.

Enligt webbplatsen blockchain.com överfördes kryptovaluta till ett värde av ungefär 116 000 dollar till de länkade kontona.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här