Fråga

Här kommer en fråga till Experten om en sak jag funderar på och som många andra datorägare borde ha nytta av att känna till också …

Det jag undrar om är hur man går till väga för att rädda sina e-postmeddelanden från en internetleverantör som man inte längre ska vara kund hos (oftast för att man fått fiber inkopplat av hyresvärden eller dylikt).

Det jag själv har problem med är just ett sådant här scenario. Jag har haft Telia ADSL internet i många är men numera ska det bli fiber som gäller.

Frågan lyder så här: Hur gör jag för att flytta alla mina meddelanden från Telias mejlserver till ett annat mejlprogram eller mejlkonto, till exempel från Telia till Hotmail eller från Telia till Outlook i ett Office-paket. och då på lättast möjliga sätt, det vill säga så att både adressboken och meddelandena kommer med samtidigt. Jag vill kunna starta i det nya programmet och det ska fungera direkt precis som det gjorde i det gamla programmet. Ska jag använda sig av olika smarta tricks eller finns det speciella program för detta som klarar en sådan uppgift?

Anders J Lenz, ung pensionär

Svar

Du talar om program, men det låter inte som om du använder något, utan kör med Telias webbgränssnitt? Jag kan tänka mig flera sätt att flytta dina meddelanden till en ny server, det finns till och med mjukvara som påstås kunna hantera det. Men det enklaste är nog att använda en e-postklient.

Använd ett program, till exempel Outlook, eller Thunderbird om du föredrar gratis. Skapa ett e-postkonto som ansluter till Telia via protokollet IMAP. När du loggar in synkroniseras alla dina meddelanden mellan servern och din klient.

När du har bytt till din nya leverantör, skapa ett IMAP-konto även för denna i e-postklienten. Du kan sedan dra alla dina meddelanden från det ena kontot till det andra – det går bra att dra hela mappar.

Dina kontakter är en annan femma, eftersom de inte synkroniseras via IMAP. Jag är inte bekant med Telias webbmejl, men jag skulle tro att det någonstans finns en möjlighet att exportera kontakterna, exempelvis till en csv-fil. Denna fil kan du sedan importera i ditt klientprogram.

Om du redan använder ett lokalt program blir allt mycket enklare. Då är det bara att skapa ett nytt konto och köra vidare.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

3 KOMMENTARER

  1. Sedan är det alltid bättre att använda sig av @gmail.com @hotmail.com eller liknande.
    Har själv utnyttjat Telia mejl och med samma problem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här