Blue Ember är slimmad XLR-mikrofon för alla ändamål, nästan.

Tillverkaren Blue är ett av de mest respekterade märkena när det kommer till mikrofoner och är nästan synonymt med hög kvalitet. Nya Blue Ember är en förvånansvärt diskret XLR-mikrofon med en stålblå metallfinish med en ovansida som även den är tillverkad i metall.

På insidan finns en handkalibrerad kondensorkapsel som jobbar med en frekvensrespons på mellan 38-20 000 hertz och en känslighet på tolv millivolt per pascal, eller cirka -38,42 decibel. Mikrofonen har en utgångs-impedans på 40 Ohm och en maximal SPL (Sound Pressure Level) på 132 decibel.

Kontrollera så att den fungerar med din utrustning

Till skillnad från datorbaserade mikrofoner som ofta ansluts via USB, är Ember tänkt att anslutas till en mixer och enheten kräver 48 volt DC Phantom Power, vilket kan vara värt att kontrollera.

ett utmärkt redskap för poddar och livesändningar av olika format

När det kommer till användningen är Ember otroligt effektiv på att fånga upp röster, detta oavsett rösttyp och oavsett om vi pratar eller sjunger. Den är därmed ett utmärkt redskap för poddar och livesändningar av olika format.

Men Blue Ember gör även ett lysande jobb med att fånga upp instrument, antingen separerat eller tillsammans med andra instrument eller sång. Detta utan att de olika tonerna på något sätt krockar med varandra. Vi blir framför allt imponerade över mikrofonens förmåga att ta upp och särskilja samtidiga låga och höga toner, som från en kombination av bastrummor och cymbaler.

Andra mickar att hålla koll på:

Blue Ember ger dig mycket för pengarna

Ytterligare ett plus är mikrofonens upptagningssätt. Vi kan placera Ember på ett ställ och sedan spela olika instrument både nära inpå, som med ett munspel, eller lägre bort som med ett piano. Likaså kan vi flytta oss fritt, som med en gitarr. Samtliga toner fångas upp i det närmaste helt perfekt och allt detta till ett pris på under 1 200 kronor.

Kabel får du köpa själv

Det som inte är lika positivt är dels att mikrofonen inte kommer med någon extra dämpning, förutom det integrerade dämpningsskyddet. Detta räcker normalt, men det händer ibland att vi går emot stället eller micken vilket resulterar i ett knäppande ljud. För att hålla nere priset lanseras även Blue Ember utan vare sig XLR-kabel eller ställ vilket kan medföra extra kostnader.

LÄS OCKSÅ – Test: Blue Raspberry

Blue Ember
5 / 6 Betyg
1 200 krPris
För
Enormt bra ljudupptagning, bra multiljudshantering, smidigt format, bra pris.
Emot
Det medföljer vare sig kabel eller ställ, extra dämpning hade varit önskvärt.
Rekommenderas till
Blue Ember är ett riktigt bra val för hobbymusiker eller semiprofessionella poddcastare och youtubers.

 • Tillverkare: Blue, www.bluedesigns.com
 • Anslutning: XLR
 • Frekvensrespons: 38-20 kHz
 • Känslighet: 12 mV/PA
 • Maximal SPL: 132 dB
Aktuella priser:

priserna presenteras i samarbete med PriceRunner. Specifikationerna kan skilja sig något från den testade produkten.

 

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

1 KOMMENTAR

 1. Hej!
  Nej! Micken har inte en kondensorkapsel utan en kondensatorkapsel. En viss skillnad.
  Författaren vet alldeles säkert skillnaden.
  Bara irriterande sakfel ungefär som när översättarna på Discovery channel översätter condenser med kondensator!
  Mvh, bl

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här