MP400 är Corsairs senaste tillskott på PCIe-lagringsmarknaden – en prisvärd M.2-baserad SSD på upp till åtta terabyte.

Corsair MP400 kommer i en idag näst intill standardiserad M.2 2280-storlek och har en mycket låg profil med en tunn etikett över ovansidans komponenter. Serien drivs av Phisons E12S NVMe SSD-kontroller som kompletteras med Microns 96 lagers 3D QLC Nand flash som förstärks med en dynamisk SLC-cache vilken baseras på återstående tillgänglig lagring vilket gör att disken kommer att bli långsammare desto mer vi fyller den. Till detta får vi även en DDR3-1866-baserad buffert för att jämna ut prestandan.

Känslan efter våra tester, baserade på två-terabytes-modellen, var att vi bör ha någonstans kring minst 25 procent ledigt utrymme på disken för att prestandaförlusten inte ska bli för påtaglig. En del vi uppskattar med MP400 är att den kommer med överklockning från fabrik på nio procent, vilket tillsammans med Phisons 340bit/2KB lågdensitets ECC-kontroll och smartrefresh-teknik ger disken en förhållandevis lång livslängd vilket annars delvis kan vara ett problem med QLC-diskar.

LÄS OCKSÅ – TEST: Seagate Ironwolf 510 – 480 GB

För att ytterligare hjälpa oss att ha koll över diskens hälsa, uppdatera firmware och hantera olika former av optimering eller kloning av disk skickar Corsair även med sin SSD Toolbox vilket är ett litet lättanvänt program som kanske inte är lika flashigt som alternativa lösningar, men som mer än väl fyller sin funktion. Värt att nämna är att disken även stöder AES 256-bitars kryptering.

Corsair MP400 levererar fullgod prestanda till bra pris

Vårt testexemplar kommer med en garanterad hållbarhet på 400 TBW vilket med ett snitt av 35 gigabyte skrivet par dag ger disken en livslängd på dryga 31 år. Enligt Corsair ska MP400 leverera en läsprestanda på upp till 3480 megabyte per sekund och en skrivprestanda på upp till 3000 megabyte per sekund med slumpmässiga motsvarigheter på 560K vid skrivande respektive 380k IOPS vid läsande.

ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen

Detta var värden vi hade lite svårt att matcha, på gott och ont, och börjar vi med slumpmässig läsprestanda låg våra värden över utlovade siffror med toppar på dryga 438K. Däremot var skrivvärdena lägre och vi toppande här strax över 503K.

När det kommer till sekventiell hantering såg vi två sidor av myntet. Vid traditionell benchmark med Crystal Diskmark låg Corsair MP400 ganska exakt på utlovade värden med 3482 megabyte per sekund vid läsning och 2999 megabyte per sekund vid skrivande. Men när vi sedan tog detta till vårt testbatteri av verkliga tester snittade vi 2151 megabyte per sekund vid läsning och bara 1426 megabyte per sekund vid skrivande. Detta var inte helt oväntat då diskarna rent generellt presterar lägre över ett bredare spektrum jämfört med ”topp of the line”-resultaten.

Oavsett vilket får vi en disk med klart godkänd prestanda som tack vare en relativt låg värmeutveckling passar perfekt i bärbara datorer eller mindre system, och då Corsair MP400 dessutom håller en godkänd prisnivå och finns med upp till åtta terabyte lagring är det en intressant stomme i mer prismedvetna byggen.

SPECIFIKATIONER Corsair MP400:

 • Corsair, www.corsair.com
 • Cirkapris:  2 963 kr inkl. moms, 2 370 kr exkl. moms
 • Kontroller: Phison E12S
 • Minne: Micron 96L 3D QLC
 • Hållbarhet: 400 TBW
 • Högsta sekventiella prestanda:
  • Läs: 3481,5 MB/s
  • Skriv: 2999,3 MB/s
 • Högsta slumpmässiga prestanda:
  • Läs: 438K IOPS
  • Skriv: 503K IOPS
 • Gränssnitt: PCIe Gen3 M2
Corsair MP400
4 / 6 Betyg
2 963 krPris
För
Bra sekventiell prestanda, bra prisnivå, smart dynamisk cache, hög förkonfigurerad överklockning, bra program, förhållandevis sval.
Emot
Den dynamiska cachen blir lidande med mindre utrymme på disken, sämre slumpmässig läsning än utlovat, trist gränssnitt på verktygsappen.
Rekommenderas till
Corsair MP400 är ett mycket bra val som system-/lagringsdisk i mindre enheter, men även i mer prisvärda fullstora riggar.

Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här